Učitelj velikog srca usvojio bolesnog učenika

Demijen (Damien, 13) je cijeli svoj život proveo u udomiteljskim porodicama.

Kada je ima osam godina, saznao je da su njegovi bubrezi počeli otkazivati. I ta je situacija za pojedine njegove udomitelje bila preteška i nisu se znali nositi s njom.

Kada su se njegovi dotadašnji udomitelji prestali brinuti o njemu, dječak je vraćen brizi države te je ostao bez doma.

Demijenu su otkazali bubrezi, pa je morao napustiti školu i preseliti se u bolnicu radi cjelodnevne dijalize.

Pošto su mu otkazali bubrezi, trebao je biti stavljen na listu za transplantaciju, ali prema zakonu nije mogao biti na njoj jer pacijenti koji čekaju transplantaciju moraju imati stabilan dom.

– Transplantacija je vrlo složen proces, postoji mnogo lijekova potrebnih za održavanje zdrave transplantacije, tako da pacijenti moraju imati sistem podrške. Potrebna im je i osoba koja im može pomoći prilikom posjeta – objasnio je za “Daily Mail” dr. Antoni Votkins (Anthony Watkins), abdominalni hirurg.

Kad je njegov nastavnik matematike Fin Lejning (Finn Lanning) čuo da će Demijen, pametan dječak kojeg je jedva poznavao, napustiti školu zbog faktora na koje uopće ne može utjecati, odlučio je ponuditi svoju pomoć. I to ne bilo kakvu. Naime, Lejning ga je odlučio posvojiti kako bi se mogao vratiti na listu za transplantaciju.

Vrlo brzo su riješili potrebnu papirologiju i dječak se preselio u dom svog učitelja, a sada se nalazi na samom vrhu liste čekanja za novi bubreg.

– Demijan je jako pametan i zabavan, ali i samostalan. Svoje probleme uvijek drži za sebe, ali je sa mnom mogao pričati o svojoj situaciji – kazao je Lejning, dodavši da noćima nije mogao spavati nakon što mu je dječak ispričao svoju priču.

U međuvremenu je Lejning prošao obuku kako bi se naučio brinuti o djetetu koje ima bolest bubrega te već tri mjeseca žive zajedno.

Nema poruka za prikaz