Ugostitelji nisu uspjeli naplatiti usluge smještaja u karantinu

Nakon što su u aprilu i maju ove godine, na osnovu rješenja Federalnog ministarstva zdravstva, svoje kapacitete ustupili za potrebe karantina za smještaj osoba koje su sa graničnih prijelaza na sjeveru zemlje ulazili u BiH, ugostitelji sa područja Tešnja, Doboj Juga, Maglaja i drugih mjesta u ZDK-u do danas nisu uspjeli naplatiti svoje usluge. Uzaludno su kucali na vrata federalnih i kantonalnih institucija, pa su, na kraju, odlučili angažirati advokata i pokrenuti tužbu za nadoknadu štete.

Ugostitelj Esad Muharemović kaže kako je prinuđen prodati ugostiteljsko-rekreacioni objekt u Jelahu”: Ako se zaista nastavi ovako sve što se dešava, ja bih bio voljan da to prodam. Jednostavno mi je država ovdje ubacila 28 ljudi, ima tri-četiri mjeseca, i ja sam njih hranio, pružio spavanje. To su veliki troškovi zaista. Međutim, ja se nemam kome obratiti”.

Nije Muharemović jedini čije poslovanje je dovedeno u pitanje i koji ne zna kome da se obrati.

„Zvali smo redom, od kantonalne do federalne CZ, ministarstva razna – i niko. Svako je prebacivao sa jednih na druge. Kantonalno ministarstvo na federalno, federalno na kantonalno”, kaže Edina Hodžić, ugostiteljka iz Doboj Juga.

Ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić navodi kako je je nadležno Federalno ministarstvo zdravstva “Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, samo oni mogu narediti formiranje karantina, a samim tim i snositi finansijske posljedice”.

Muharemović ističe kako je Civilna zaštita ta: “Ona je dobila taj novac od države ili ne znam koga i ona stoji iza toga”.

Na naše mailove i telefonske pozive iz FUCZ-a nisu odgovarali. Apsurd je da vlasnici objekata koji su bili korišteni za karantin nemaju pravo na pomoć u vrijeme pandemije uz obrazloženje da su njihovi kapaciteti, na ovaj način, iako novac nikada nisu dobili, bili iskorišteni.

„Niko ništa! Samo ti dođe inspekcija i kaže zašto nije sve po propisu. I to je to”, dodaje Hodžić

Muharemović na kraju pita: “Sutra će možda opet trebati da se ljudi negdje smjeste. Šta kad oni meni sutra dođu na vrata. Kako ću im ovo zaboraviti?”.

Nezadovoljnim ugostiteljima, kažu, ne preostaje drugo nego da u sudskom postupku pokušaju naplatiti svoje usluge.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz