UIO BiH: Oduzeto 280 kilograma rezanog sušenog duhana

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine tokom kontrole automobila na realciji Sarajevo-Konjic pronašla je i oduzela 280 kilograma rezanog sušenog duhana u vrijednosti od 47.600 KM.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) saopćeno je da je provedena još jedna uspješna operativna akcija u cilju sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.

– Ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalnog centra Sarajevo, izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, pri čemu je pronađeno 280 kilograma rezanog sušenog duhana. Pronađeni duhan nije bio obilježen akciznim markicama koje izdaje UIO. Vrijednost oduzete robe iznosi 47.600 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu – navodi se u saopćenju iz UIO.

Ova akcija sprovedena je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

– U predstojećem periodu, ovlaštena službena lica UIO-a će protiv osobe inicijala S. M. kod kojeg je pronađena a potom i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda – navode također.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO-a koristili su specijalizovanu opremu koju je upravi donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Programa EXBS.

Faktor

Nema poruka za prikaz