UN: Alarmantan nivo zagađenja zraka na Balkanu

Stanovništvo u svim većim gradovima širom zapadnog Balkana suočeno je s alarmantnim nivoom zagađenosti zraka, koje smanjuje njihov životni vijek, a to je velikim dijelom zbog toga što je to područje i dalje jako zavisno od uglja za proizvodnju struje, saopćili su danas Ujedinjeni narodi u novom izvještaju, prenosi agencija Beta.

Izvještaj UN-ovog programa za životnu sredinu (UNEP) pripremljen je u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom zraka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Izvještaj je zasnovan na podacima skupljenim za minimum 274 dana godišnje.

“Stanovništvo u tom području izloženo je nekim od najviših koncentracija zagađenja zraka u Evropi, do pet puta višeg od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU-u” navodi se u izvještaju.

Još se kaže da je nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regiji glavni uzrok zagađenja zraka.

Petnaest aktivnih elektrana na ugalj, od kojih su neke zastarjele, u pet zapadnobalkanskih zemalja ispušta znatne količine sumpor-dioksida, dušik-oksida, prašine ili sitnih čestica u zrak, piše u izvještaju.

Također, čak u 88 posto od 7,3 miliona zgrada u toj regiji koriste se decentralizirani sistemi grijanja, koji neefikasno koriste energiju.

Skraćenje životnog vijeka

Izvještaj navodi da je u 18 analiziranih gradova zagađenje zraka uzrok znatnog broja prijevremenih smrti.

“Zagađenje zraka u gradovima zapadnog Balkana izaziva između 15 i 19 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva i skraćuje životni vijek za između 1,1 i 1,3 godine”, navodi se u izvještaju.

U posmatranim balkanskim gradovima dnevna ograničenja izloženosti česticama čađi ili druge materije ili PM10 prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje.

To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i normama EU-a, koji broj takvih dana ograničavaju na 35.

Nema poruka za prikaz