Upravljanje kućnim budžetom: Jeste li čuli za pravilo 50/30/20?

Senatorica Elizabeth Waren je u svojoj knjizi originalnog naslova “The Ultimate Lifetime Money Plan” populazirala pravilo upravljanja kućnim budžetom 50/30/20. Znate li šta to zapravo znači?

U suštini, radi se o tome da svoj mjesečni dohodak podijelite u tri kategorije.

Prva kategorija odnosi 50% ukupnog budžeta, druga 30% i treća 20%.

Prva kategorija: 50%

U ovu kategoriju treba da spadaju osnovni životni troškovi: kirija ili rata za stan, režije, namirnice, benzin, troškovi zdravstvenih instutucija. Ovdje je riječ o onim troškovima koji su neizbježni za život. Tu ne ubrajamo večere u restoranima, posjete bioskopima i slične aktivnosti. Nabrojani troškovi treba da odnoste maksimalno 50% Vašeg mjesečnog budžeta, što bi značilo da ukoliko primate platu 1.000 KM, stan ne biste trebali plaćati 700 KM, već je savjet naći manji stan sa nižom rentom ili manjom ratom za kredit.

Druga kategorija: 30%

Druga kategorija se popularno naziva i “želje”, odnosno “prohtjevi”. U ovu kategoriju se ubraja novac koji potrošite na ono što nije neophodno za preživjeti, ali život čini ljepšim i lagodnijim, u smislu večera u restoranima, posjeta bioskopima, kupovine nove torbe, najnoviji model telefona, itd.

Osim toga, druga kategorija ubraja i neke odluke koje napravite kao naprimjer poručivanje bifteka u resoranu umjesto hamburgera i slično. Bit je da sebe počastite nečim, ali sve do te mjere da Vam ostane 20% novca za posljednju kategoriju.

Treća kategorija: 20%

Posljednja kategorija koja treba da odnosi 20% Vašeg mjesečnog budžeta se odnosi na štednju.

U praksi bi ovo značilo sljedeće: Ukoliko je Vaš mjesečni dohodak 1.000 KM, stan sa režijama, namirnice i auto ne bi trebali koštati više od 500 KM. Ukoliko ti troškovi prelaze 500 KM, razliku plaćate iz druge kategorije koju ste namjenili za svoje prohtjeve. Ovime bi se, primjera radi, odrekli kupovine nove torbe zarad komfora u većem stanu ili vožnje luksuznijeg auta. To je uredu, sve dok 200 KM Vaše navedene plate ostavljate netaknutno, odnosno štedite.

/Autor: Azra Ahmić/

Nema poruka za prikaz