Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija u Potočarima

Intoniranjem državne himne danas je u Memorijalnom centru Potočari počela komemoracija u znak odavanja počasti nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ubijenih jula 1995. godine.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 33 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u “dolini bijelih nišana” u Potočarima.

Od 12.15 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur’ana, a u 13:05 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Radiosarajevo.ba

Nema poruka za prikaz