Uznemirujući snimci: Pogledajte torturu vlasti Kine nad muslimanima

Vjeruje se da je riječ o nastavku pritisaka kineskih vlasti na muslimanske Ujgure na krajnjem zapadu zemlje, u regiji Xinjiang.

CNN je objavio snimku na kojoj se vide stotine osoba odjevenih u ljubičasto i narandžasto, kojima na odjeći piše “Pritvorski centar Kashgar”. Glave su im obrijane, a ruke vezane iza leđa. Većina ima povez na očima, a dok sjede u velikom dvorištu nadziru ih do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica.

Kineske vlasti zasad šute o snimci, ne odgovaraju na novinarska pitanja. Vlasti u Xinjiangu dale su samo službenu izjavu u kojoj tvrde da je riječ o obračunu s kriminalom, u skladu sa zakonom.

Premještanje zatvorenika u Kini

  • Xinjiang pokušava slomiti kriminalce koji su počinili zločine nevezane uz njihovu etničku ili vjersku pripadnost.
  • Transport zatvorenika uobičajena je zakonska praska”, napominju.

Kršenje ljudskih prava

CNN objašnjava kako je u Kini ustaljena praksa da se zatvorenike prevozi povezanih očiju. No, nejasno je koje su zločine ovi ljudi počinili. Youtube kanal na kojem je snimka osvanula tvrdi da je riječ o nastavku dugogodišnje prakse kršenja ljudskih prava u Siankiangsko-Ujgurskoj Autonomnoj Oblasti.

Posljednjih dvije i pol godine Kina je zatvorila stotine hiljada Ujgura i drugih muslimanskih manjina, strpavši ih u “deradikalizacijske kampove”. Bivši pritvorenici opisali su boravak u tim centrima tvrdeći da su bili izloženi zlostavljanju i torturi kako bi promijenili političke i vjerske stavove.

Amanzhan Seiit, etnički Kazak, pritvoren je u Kini 2018., no nikada mu nije rečeno zašto. Nekoliko sedmica proveo je u jednom kampu, nakon čega je prebačen u drugi i to na istovjetan način kao što prikazuje snimka.

  • Natjerali su nas da sjedimo na otvorenom. Stavili su nam lisice na ruke i noge te maske preko glave. Oko nas je sve bilo puno policije s oružjem – ispričao je Seiit.

Nakon nekoliko mjeseci pušten je iz kampa te je pobjegao u Kazahstan gdje i sada živi. Kaže kako je od svega najgore što zatvorenici ni u jednom trenutku ne znaju šta će biti s njima, hoće li ih neko premlatiti ili im ispaliti metak u glavu.

Svakodnevna mučenja

Drugi bivši zatvorenik Omerbek Bikali danas živi u Holandiji. Tvrdi da je tokom višemjesečnog boravka u kineskom pritvoru svakodnevno trpio torturu u kampu kojeg opisuje kao “pakao”.

  • Mislim da je glavni razlog zašto su nas mučili to što su nas htjeli psihički slomiti kako ne bi pokazali otpor.

Jedan visokorangirani zapadni obavještajac CNN-u je rekao kako vjeruje da je snimka autentična.

  • Kinu se mora suočiti s posljedicama ovakvog ponašanja, ovo je pokušaj da se u potpunosti izbriše ujgurski identitet – kazao je ovaj obavještajac.

Da je snimka autentična vjeruju i američke vlasti koje su Kinu optužile za kršenje ljudskih prava, a oni im odgovorili da imaju “dvostruke standarde” po pitanju detencijskih centara, aludirajući na imigrantske kampove.

Nema poruka za prikaz