Vapaj iz porušenog iračkog bisera: Za obnovu Mosula potrebno sedam milijardi dolara

Prošle su tri godine od oslobađanja Mosula koji je bio pod okupacijom terorističke organizacije ISIS, a za obnovu i izgradnju te iračke metropole potrebno je sedam milijardi dolara.

Treći najveći irački grad je od juna 2014. do sredine decembra 2017. godine bio pod okupacijom terorista ISIS-a koji su ga proglasili i prijestolnicom takozvanog “halifata“.

Grad na obalama Tigrisa je pretrpio stravično razaranje u tom periodu, a njegov guverner Nejim al-Juburi je kazao kako da je za obnovu potrebno sedam milijardi dolara.

Teroristi ISIS-a su tokom okupacije devastirali skoro sve monumentalne spomenike svjetske kulturne baštine u Mosulu, a grad je tokom sukoba pretrpio velika razaranja i za obnovu i izgradnju će trebati još vremena i novca.

“Nakon godina izbjeglišta, hiljade mještana su se vratili u Mosul, ali hiljade tih povratnika si i dalje beskućnici“, kazao je Al-Juburi.

On je kazao da su Mosulu potrebni hitni infrastrukturni projekti obnove porušenih kuća, bolnica, škola i javnih ustanova.

AA

Nema poruka za prikaz