VELIKA ANALIZA CNN-a: Trumpova odluka da otkaže napad na Iran pokrenula je jedno važno pitanje

Otkazani napad pokrenuo je pitanje o njegovom obavljanju funkcije vrhovnog komandanta vojske, navodi CNN.

“Bili smo spremni da odmah uzvratimo prošle noći na tri lokacije kada sam pitao koliko će ljudi umrijeti. General mi je odgovorio 150. Otkazao sam napad 10 minuta prije početka, jer to nije proporcionalno obaranju bespilotne letjelice. Nigdje ne žurim”, napisao je Trump na Twitteru u petak ujutro.

Iran je u četvrtak ujutro oborio američki dron za koji tvrdi da je ušao u njegov vazdušni prostor, dok SAD tvrde da je letjelica oborena iznad međunarodnih voda, a ne unutar iranskog vazdušnog prostora.

Odluka Trumpa da u posljednjem trenutku odustane od napada otvara pitanje zašto se on nije raspitao o mogućim ljudskim žrtvama planiranog napada prije nego što je donio odluku o njegovom izvođenju, navodi CNN.

Otkazujući udare, Trump je, kako se navodi, bio dosljedan sebi i svojoj želji da izbjegne uvlačenje SAD-a u novi sukob na Bliskom istoku, što je centralni princip njegovih političkih uvjerenja i namjere da bude reizabran na predsjedničkim izborima u novembru 2020. godine.

Međutim, djeluje da njegova odluka istovremeno otkriva haotično vođenje politike nacionalne bezbjednosti, u trenutku kada Pentagon od januara nema trajnog ministra odbrane, ocjenjuje se u tekstu.

Takođe, navodi CNN, odustajanje od planiranog napada neće proći neopaženo kod američkih neprijatelja koji bi mogli da ga tumače kao podsticaj da protiv Trumpa idu oštrije nego ranije.

Trump je, ocjenjuje CNN, dao na tacni pobjedu američkom neprijatelju Iranu, pokazujući da Teheran nekažnjeno može da obori sofisticiran proizvod američke vojske vrijedan 110 miliona dolara.

Drugi, manje kritičan način gledanja na Trumpovu odluku jeste da je to bio mudar potez u posljednjem trenutku da se prekine niz događaja koji bi brzo mogli da uvuku SAD u još jedan rat bez kraja, dodaje CNN.

Nema poruka za prikaz