Veliki Bidenov preokret u Georgiji, sada ima 1.000 glasova više i na pragu je trijumfa

Aktuelni predsjednik Donald Trump u posljednjim trenucima je ispustio vodstvo u državi Georgiji koja nosi velikih 16 elektorskih bodova. Brojanje glasova još traje, a Joe Biden sada ima skoro 1.000 glasova više od Trumpa.

U Georgiji je od početka brojanja glasova vodio Donald Trump, ali je razlika iz sata u sat bila sve manja i Biden trenutno ima 917 glasova više.

Biden je preuzeo vodstvo i sada je na samo korak od osvanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Bidenovo vodstvo i izvjesna pobjeda u Georgiji je utoliko važnija jer je ta država tradicionalno republikanska. Na izborima 2016. Trump je tu osvojio sve elektore. Ipak ove godine je posustao. Posljednji demokrata koji je osvojio predsjedničke izbore u Georgiji bio je Bill Clinton 1992. godine.

Nakon toga svi demokratski kandidati su redovno gubili u Georgiji, pa čak i Clinton 1996. godine, a sada je izvjesno da je Joe Biden na putu da nakon 28 godina kao demokrata pobijedi u toj državi.

Pored Georgije, u “igri” su još Pennsylvania, Nevada i Arizona.

U Pennsilvanyji i dalje vodi Donald Trump, ali za samo 18.229 glasova i to sa stalnom tendencijom smanjenja te razlike u korist Bidena. Pennsylvania nosi 20 elektora.

U Nevadi Joe Biden vodi za 12.000 glasova i blizu je pobjede i u toj državi.

Arizonu mnogi mediji ne smatraju “plavom”, odnosno smatraju da je Joe Biden još nije osvojio. Demokratski kandidat je trenutno u toj državi u prednosti od oko 50.000 glasova.

Nema poruka za prikaz