(VIDEO) Američki kongresmen optužio Dodikov SNSD da želi razbiti državu: Rusi su dobro iskoristili vrijeme da se zbliže s glavnim krivcima za rat

Kongresmen Adam Kinzinger je značajan dio svog obraćanja posvetio BiH.

– Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH. Međutim, Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici, glavne uzročnike rata u Bosni, u kome se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi. Prošlog oktobra u Bosni su održani parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadinih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od Bosne su glavna odlika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kojeg podržava Rusija, i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi – kazao je Kinzinger.

Kinzinger je govorio i o pasivnom odnosu Evrope prema BiH.

– Evropljani su napustili Bosnu i Sjedinjene Države ne mogu same nositi sav teret. Ako se želimo boriti protiv štetnih ruskih aktivnosti, moramo to raditi zajedno sa našim evropskim saradnicima. Moramo pokazati Bosni i drugim nacijama koje iskušava Putin, da je zapadna demokracija puno bolja opcija nego tiranski ruski sistem. Primjeri poput Bosne i Ukrajine pokazuju zašto je toliko važno održavanje saslušanja radi razotkrivanja štetnog ruskog utjecaja – kazao je.

https://www.facebook.com/studiowashington/videos/558196811383799/

Nema poruka za prikaz