(VIDEO) Bakir Izetbegović u Ognjenoj zemlji: “Kako čovjek ne bi bio ljut i zabrinut sa političkom i ekonomskom situacijom ovdje. Napravi takvu čehru kod insana”

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), bio je gost novog izdanja emisije “Ognjena zemlja” koju vodi i uređuje Ognjen Blagojević, a koja je emitovana sinoć u programu TV1.

U nesvakidašnjem i opuštenom razgovoru sa Blagojevićem, otkrio je šta se to krije ispod većinski ozbiljne, zabrinute i ljutite vanjštine, iako tvrdi da nije siguran da ostavlja baš takav utisak.

“Ne znam je li baš tako, ako jeste onda je sa pravom tako. Kako čovjek ne bi bio ozbiljan, ljut, zabrinut, sve ostalo bi bilo neozbiljno sa političkom i ekonomskom situacijom kakvu imamo ovdje itd. Pitanja koja uslijede tada uvijek političara stavljaju u to da je suodgovoran, bez obzira što je po meni druga i treća strana odgovorna za neke stvari. Napravi to čehru od insana”, mišljenja je Izetbegović.

okom razgovora osvrnuo se i na svog oca, Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovnog komadanta Armije RBiH tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Mislio je da će mu otac više nedostajati, kako kaže, a dan kad je preselio, podsjeća ga na pomiješane emocije.

“To je bila mješavina tuge što ga više nema, a i ponosa nekog što je čovjek završio na jedan dobar način ono što je radio. Ja sam tako osjećao. Borio se sa svime, na kraju krajeva, s tom bolešću. Bio je insan u tome svemu, bio je čovjek”, prisjeća se Izetbegović.

Aliju Izetbegovića mnogi pamte po smirenosti, pa je uslijedilo i pitanje kako mu je to uspjevalo tokom obavljanja dužnosti.

“Nauči čovjek koji izdrži devet godina u zatvoru. Takav čovjek može da se nosi sa vremenom, nauči da se ne nervira, da trpi. Glavna snaga je strpljenje. Sve počinje sa strpljenjem, sa onim što možete izdržati“, dio je odgovora koji je Izetbegović dao za TV1 i dodao:

“To mi je prva snaga!”

Smatra kako je u sportu, ratu i ličnom životu strpljenje glavno oružje.

“Mogu izdržat, ne kažem da bi se mogao nositi sa njim, valja devet godina biti u prostoriji koju neko sa druge strane zaključava, a vi ostanete u njoj sa kriminalcima. On nijednog dana nije izašao i zatvora. Kako oni bilderi ojačaju mišiće, tako se ojačaju i nervi. Strpljenje, sabur kako mi to kažemo”, zaključio je Izetbegović.

Cijeli razgovor možete pogledati u nastavku, a svake nedjelje od 20 sati pratite nova izdanja emisije “Ognjena zemlja” kada donosimo seriju intervjua sa poznatim i manje poznatim osobama, javnim ličnostima, ali i onima koje to nisu, zaboravljenim, a ujedno veoma dragim osobama koji su obilježili jedan period naših života.

TV1

Nema poruka za prikaz