(VIDEO) ‘Mladost Bosne’ folklornim nastupom predstavila bh. zajednicu u Birminghamu

Članovi bosanskohercegovačke folklorne grupe “Mladost Bosne”, pod budnim okom njihove instruktorice Fahire Hasedžić, imali su čast predstavljati bh. zajednicu u Birminghamu svojim folklornim nastupom pred publikom u Cannon Hill parku, a u okviru sedmice obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

Sedmica izbjeglica (Refugee Week) održava se svake godine širom svijeta uoči Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. juna. U Velikoj Britaniji, Sedmica izbjeglica je nacionalni program umjetničkih, kulturnih i edukativnih događaja koji proslavlja doprinos izbjeglica Velikoj Britaniji i podstiče bolje razumijevanje između etničkih zajednica.
Svjetski dan izbjeglica u Birminghamu

“Celebrating Sanctuary for Refugee Week“ je dobrotvorna organizacija koja već dugi niz godina organizuje različite događaje i aktivnosti  u toku Sedmice izbjeglica. Ovaj put potrudili su se da svi koji dođu u Cannon Hill Park provedu pravi porodični dan ispunjen radošću i različitim besplatnim aktivnostima za djecu (kao što su crtanje na licu, pravljenje i puštanje zmaja, besplatne male igračke za djecu itd.). Pored toga, organizovane su i besplatne aktivnosti za odrasle kao što je radionica za učenje sviranja bubnjeva, ali i razne umjetničke i edukativne radionice.

Nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne“ nisu bili impresionirani samo roditelji, već i ostali prisutni. Njihov zapažen nastup nagrađen je velikim aplauzom. Pored naših malih predstavnika, nastupili su i The Congolese Youth Music Group, MMM (Multi-Cultural Music Making) Group, Khalifa Conte – profesionalni bubnjar iz Senegala, Nicky Reed, Ian Parmel i još mnogi koji su svojim umjetničkim nastupom predstavili svoje etničke zajednice.

Svojim umjetničkim nastupom i drugi su predstavili svoje etničke zajednice

Sedmica izbjeglica je sada jedna od vodećih nacionalnih inicijativa u borbi protiv ove negativne klime, brani važnost zatočenika i koristi koje može donijeti i izbjeglicama i domaćinstvima.

– Draga djeco, Bosanci i Hercegovci, hvala Vam što ste nas predstavili s ponosom i osmijehom. Hvala Vama, našoj divnoj instruktorici Fahiri Hasedžić i vašim roditeljima koji ste slobodno nedjeljno popodne odlučili provesti u Cannon Hill parku te osvjetlati obraz bosanskohercegovačke zajednice iz Birminghama, poručili su iz BH UK Network.

Nema poruka za prikaz