(VIDEO) Pećanin: Hrvatska i Srbija obnavljaju projekat podjele BiH!

Podijelite ovaj članak:

U sinoćnjem izdanju Centralnog dnevnika gost je bio Senad Pećanin, advokat, novinar i analitičar.

Na samom početku gost je kazao da je gledajući snimak ratnih intervencija na Kosovu izvukao zaključak da je skup u Nišu, na svojevrstan način repriza Miloševićevog govora na Gazimestanu 1989. godine, kada je Milošević najavio ono što će se poslije dešavati u bišvoj Jugoslaviji.

Sada imamo poruke u kojima umjesto Miloševića imamo Vučića, kazao je Pećanin.

– Udruženi politički projekt nije organiziran kako su ga zamislili Milošević i Tuđman, sada imamo takav scenario. Radi se o obnovljenom scenariju koji nije uspuio genoicidima, agresijom i etničkim čišćenjima, dodao je Pećanin.

Odnos Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, odnosi Dodika i Čovića, ali i bošnjačkih nacionalnih lidera, Izetbegovića, opisao je Pećanin kao scenario koji podsjeća na onaj iz devedesetih.

– Danas postoji ono što nije postojalo devedesetih, a to je islamofobija u kojoj  bosanski muslimani na svojim nejakim plećima nose teretSvaki april, svakom Sarajliji budi vrlo bolne uspomene, kazao je Pećanin, dodajući da ga današnji dan asocira i na april 1992., te kako misli da one koji su poginuli braneći Sarajevo.

O formiranju rezervnog sastava RS-a istakao je da je to samo dodatni događaj koji asocira na sve ono što se događalo u Bosni i Hercegovini.

Naoružani specijalci RS-a bili su na međuentitetskoj liniji razdvajanja, Dodik je kazao da je to pokazna vježba. Imamo li u vidu ove nepobitne činjenice, pitao je Pećanin, stavljajući to u politički okvir odnosa Srbije i Hrvatske.

Pećanin je kazao da čvrsta koalicija između Dodika i Čovića je odraz politika Beograda i Zagreba prema Bosni i Hercegovini. Postoji pojačana kampanja negiranja ratnih zločina i slavljenje genocida. Dodik je kazao: – Ne vjerujete mi kada govorim da je BiH moguća država.

Vučić se, kaže Pećanin, posprdno zahvalio Dodiku kao Predsedavajućem “nečega”.


Prvi interes Srbije je RS, to je rekao Dačić. Savjetnik Dodika govori o RS-u kao Zapadnoj Srbiji. To uključuje da ona pokazna priča, bude iscenirano da bi ti policajci postali granična policija RS-a. Ako pogledate jedno objašnjenje ministra policije RS-a, on navodi moguće probleme i sigurnosne izazove koje bi donijeli mir u RS, ali pogledajte ovo. Kada su talasi izbjeglica kroz Srbiju dolazili na granice Hrvatske, Hrvatska je zabranila potpuni saobraćaj, osim putničkih vozila, tražeći od Srbije da ne prima izbjeglice, kazao je Pećanin.

Dodajući da Hrvatska ne reaguje spram činjenice da Srbija upućuje izbjeglice koje su u tranzitu, te da rezervni sastavi mogu upasti u međukantonalne linije, ne samo u međuentitetske.

Hrvatska već dugo vremena vodi nekorektnu, neprijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini. Podsjećam na izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Hrvatska vodi kampanju predstavljajući bosanske muslimane kao teroriste. Imali su predavanja osuđenog ratnog zločinca u Hrvatskoj, zatim obnove tzv. Herceg-Bosne. Historijski pokušaj saniranja odnosa srpskog i hrvatskog naroda na račun Bošnjaka. Perspektiva Bošnjaka su “Gaza i Zapadna obala”, istakao je Pećanin.

Pećanin je kazao da je moguć stravičan rasplet u Bosni i Hercegovini. 

-Svi predstavnici ovdje su okrenuti prema svojim mandatima. Imamo situaciju političke inferiornosti, dodao je.

Hrvatska obavještajna služba izazvala je mnogo afera, za podematnje, prenošenje izuzimanje informacija. To je kao potvrda onome što govore predstavnici Hrvatske, uključujući i Kolindu Grabar-Kitarović. Pećanin je primjetio da Džaferović i Komšić, umjesto da hitno informišu nadležne na višim nivoima,nisu ispravno odreagovali.

Danas je situacija gora nego devedesetih. Imamo nekoliko nepobitnih činjenica. Imamo utjecaj Rusije, veći nego ikada. 17.000 radnih dozvola su konzulati Slovenije i Banja Luke izdali mladim ljudima, kazao je spominjući najavljenu Paradu ponosa u Sarajevu, ali i primjere onih koji politčkim mandatima prikrivaju finansisjke dobiti. Poručio je:

Sarajevo je jedan veliki test. Ovo je grad koji tolerira iživljavanje Sebije Izetbegović nad stručnjacima i moralnim veličinama, onakvim kakav je Gavrankapetanović, koji tolerišu njeno iživljavanje. To je grad koji budi nadu ,ali nosi i mnogo strepnje za one koji ga vole.

face.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x