(VIDEO) Rohinje na “Plutajućem ostrvu”

Više do milion Rohinja muslimana živi u izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Njih 100.000 vlada želi da preseli na “Plutajuće ostrvo” (Bhasan Char).
Bangladeš je u četvrtak započeo prebacivanje više od hiljadu Rohinja izbjeglica na ostrvo Bhasan Char, poznato kao područje sklono poplavama i na putu je ciklona koji često pustoše regiju. Kontroverzna operacija relokacije izbjeglica koju je započeo Bangladeš naišla je na kritike Ujedinjenih nacija (UN) i grupa za ljudska prava.

Zvaničnici su izjavili da je prvoj fazi deportacije planirano prebacivanje oko 2.500 Rohinja izbjeglica na ostrvo.

U izjavi ureda Ujedinjenih nacija u Bangladešu navodi se da im nije omogućeno da samostalno procijene “sigurnost, provedivosti i održivosti” ostrva kao mjesta za život, naglašavajući da izbjeglice “moraju biti u mogućnosti donijeti slobodnu odluku zasnovanu na činjenicama u vezi s njihovim preseljenjem”.

U saopćenju se naglašava potreba da izbjeglice, po dolasku na to mjesto, dobiju priliku za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu i da mogu otići ako to žele.

Važno je napomenuti da je oko 750.000 Rohinja muslimana, koji su progonjena manjina u Mijanmaru, pobjeglo 2017. godine zbog etničkog čišćenja u zapadnom dijelu zemlje koje su provodili vojska i budističke milicije. Pridružili su se 200.000 izbjeglih Rohinja koje su prethodno potražile utočište u Bangladešu zbog ranijih talasa nasilja.

Masovni priliv izbjeglica doveo je do uspostavljanja prenatrpanih kampova u kojima su izbjeglice živjele u bijednim uslovima. Situacija se dodatno pogoršala nakon pojave korona virusa što je omogućilo da procvjeta krijumčarenja droge.

“Plutajuće ostrvo”

Oko 30-ak kilometara od kopna na horizontu se vidi ravno ostrvo. Domicilno stanovništvo zove ga “Bhasan Char” – “Plutajuće ostrvo”. Prije 20 godina ga uopšte nije bilo, a onda je zbog sedimenata koji su vremenom nanošeni, jednostavno “izraslo” iz mora. Siluete zgrada na velikom dijelu “Plutajućeg ostrva” vide se još izdaleka.

Građevinski radovi na ostrvu su počeli u proljeće 2018. i skoro su završeni. Novinari koji su imali priliku da posjete ovo ostrvo navode da se radi o dugom nizu identičnih bungalova od betona i čelika, grupisanih u po četiri oko jednog jezerca. U svakom bungalovu je po 16 prozračnih soba, dvije kuhinje i dva kupatila sa tuš kabinama i dva toaleta. Sobe su predviđene za četiri osobe. Struju će dobijati dijelom preko solarnih panela postavljenih na krovove, a tu je i postrojenje za bio gas i jedno postrojenje za preradu kišnice. Za bezbjednost na ostrvu brinuće policija, a prema informacijama mornarice biće postavljene su nadzorne kamera.

Na ostrvu nisu izgrađeni samo bungalovi predviđeni za stanovanje, već i 120 četvorospratnica, koje mogu da izdrže udare olujnih vjetrova i do 260 km na sat. U njima će biti smještene škole, bolnice i opštinske prostorije.

Predviđa se da bi u naselju u roku od dvije godine krov nad glavom moglo da nađe 400.000 osoba.

Nema poruka za prikaz