(VIDEO) Savezni sekretarijat narodne odbrane SFRJ je 1984. godine uradio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom

Alija Šabanović, nekadašnji izvršni direktor “Klasa” i moralista u Armiji RBiH svjedoči kako je Savezni sekretarijat za narodnu odbranu SFRj 1984. godine uradio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom.

Studija je rađena tri godine, a radilo ju je 50-ak ljudi, visokih oficira JNA, te stručnjaci iz raznih polja. Zamislite tri godine 50 ljudi radi studiju opsade Sarajeva. A ko je to mogao opsjedati Sarajevo i zašto baš Sarajevo od svih gradova u Jugoslaviji?! Zašto ne Podgoricu, Beograd, Zagreb?! Zar je samo slučajnost da nekoliko godina iza toga baš Sarajevo bude pod opsadom i to one Armije koja je pravila ovu studiju?!

Ušli su u svaki detalj: odbrana, voda, struja, plin, privreda, hrana. Ilustracije radi, evidentiran je svaki izbor vode, osim ovih ViK-ovih i drugih koje je koristio ViK i svi drugi značajniji i mogući izvori. Količina vode, snabdijevanje strujom, pristupni putevi, sve u tančine. Tako je sa svim ostalim. I zaključak je da Sarajevo može izdržati opsadu 75 dana.
Ova studija nije pravljena zbog branioca već zbog agresora.

Šabanović je tri godine istraživao opsadu Sarajeva i skupio izvanredne podatke.

Nema poruka za prikaz