(VIDEO) Špirić poručio Izetbegoviću: Neće ova zemlja dobiti kredibilitet time što se predstavljamo kakvim nismo, SDA se ponaša kao vlast i opozicija, smiješno je ovo

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBIH) Nikola Špirić izjavio je da delegati ovog doma iz SNSD neće prisustvovati hitnoj sjednici koju je za danas u Sarajevu sazvao predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović.

Špirić je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je prva hitna sjednica sazvana mimo procedura koje su predviđene Poslovnikom, te dodao da je uvjeren da sjednica neće ni biti održana.

“Imamo situaciju da je Izetbegović zakazao hitnu sjednicu i tu ništa ne bi bilo sporno da to nije kršenje Poslovnika. Nećemo davati legalitet takvim sjednicama. Imamo potpis samo jednog delegata, a to je Asim Sarajlić i priznat ćete da je to kršenje poslovnika. Neće ova zemlja dobiti kredibilitet time što se predstavljamo kakvim nismo. Žao mi je što nećemo dobiti delegaciju za Vijeće Evrope, jeste hitno, ali je to bilo hitno i u januaru, to se znalo”, izjavio je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ističe kako je siguran da je Izetbegović svjestan da se ovo smatra kršenjem Poslovnika.

“Siguran sam da Izetbegović zna da je ovo kršenje Poslovnika. Obratio sam mu se i rekao da se zbog toga neću odazvati sjednici, isto je uradio i Čović.”

Ovu priliku je iskoristio i da podsjeti predsjednika SDA i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, na pronalazak rješenja koje bi ubrzalo proces formiranja vlasti i uspostavilo dijalog, a samim tim i konsenzus, javlja Amina Zornić, reporterka TV1.

“Moja je poruka Izetbegoviću da pokušamo svi doći do dijaloga i konsenzusa. Stičem utisak da se govori prije podne jedno, poslijepodne drugo. Brine me posebno što je od septembra do polovine maja primljeno 584 nova zaposlenika u institucije Bosne i Hercegovine. To nije put naprosto, a donijeli smo odluku da neće biti bujanja administracije”, poručio je Špirić i dodao:

“Ovdje se neko igra sa svima, kupuje se vrijeme, a ne znam zašto. Kakva su ovo nadmudrivanja i uslovi. Kako je moguće da radi Vijeće ministara BiH koje ima podršku starog saziva parlamenta. Ko je vlast ovdje? SDA se ponaša kao vlast i kao opozicija. Smiješno je ovo, ali i neodgovorno.”

TV1

Nema poruka za prikaz