(VIDEO) Trump dobio drveni kip u Sloveniji, Melanijinoj domovini

Američki predsjednik Donald Trump dobio je drveni kip, visok osam metara, u Sloveniji, domovini njegove supruge Melanije.

Ova konstrukcija prikazuje Trumpa sa njegovom karakterističnom fizurom, u plavom odijelu, sa bijelom košuljom i crvenom kravatom, dok je njegova desna ruka visoko podignuta kao na njujorškom Kipu slobode.

Kada se aktivira mehanizam, otvaraju se crveno obojena usta kipa i vide se zubi poput ajkulinih. “Kao i svi populisti, statua ima dva lica.

“Jedno je humano i lijepo a drugo je ono vampirsko”, kaže kreator statue Tomaž Šlegl. Statua je postavljena prvatnom posjedu, među zelenim i zaobljenim brdima u uspavanom selu po imenu Sela pri Kamniku, 30 kilometara sjeveroistočno od prijestolnice Ljubljane.

Statua ima privremenu dozvolu i treba da bude uklonjena na Noć vještica 31. oktobra a neki lokalni stanovnici, nezadovoljni njome, predlažu da ona tog dana bude spaljena. “Ja sam mislio da će to biti jedna figura, statua, ali sada je ta stvar narasla i svi mi kažu da je to provokacija”, izjavio je Stane Supar, na čijoj zemlji se Trumpova statua nalazi.

Autor Šlegl, koji je arhitekta, brani svoj projekat i ističe da je on “provokacija protiv populizma koga je pun cijeli svijet”. On dodaje da je ovo kao Kip slobode za koji danas niko ne zna šta predstavlja.”Statua je u pozi Supermana, koji može da kaže ili uradi bilo šta bez posljedica”, dodaje on.

Ovo nije prvi put da se članovi Trumpove porodice pojavljuju u drvetu. U junu je u Sevnici, rodnom gradu Melanije Trump, postavljena njena drvena statua, koja je izazvala različite reakcije građana.

Prva dama Amerike, rođena kao Melanija Knavs, promijenila je ime u Melanija Knaus kada je počela da se bavi manekestvom. Ona došla u New York 1996. godine, gdje je, dvije godine kasnije srela Donalda Trumpa.

Nema poruka za prikaz