Visočanin Imran Bašić trostruki je državni prvak u taekwondou: Odgovornost u sportu je individualna i treba biti spreman nositi se s time

Ovaj petnaestogodišnjak član je Taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine od 2018. godine i predstavljao je našu državu na brojnim međunarodnim takmičenjima, gdje je kroz sedam godina treniranja postizao brojne uspjehe.

Za Visoko.co.ba piše Hana Bašić

Gdje su bili tvoji počeci i kada si shvatio da je taekwondo pravi sport za tebe?

“Taekwondo sam počeo trenirati 2012. godine u klubu “Bosna Visoko”. Oduvijek sam imao naklonosti prema borilačkim vještinama, a ljubav prema ovom sportu počela se razvijati od mog prvog takmičenja u Vogošći 2013. godine, gdje sam osvojio dvije zlatne medalje u dvije različite discipline”.

  • https://youtube.com/watch?v=O0-P1QOXxLk%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

     

Njegovi sportski uzori kroz godine su uvijek bili Maxim Kramtchov i Ahmad Abu Ghaush, koji su za njega uvijek predstavljali motivaciju.

Imran također ističe da je sport vrlo važan dio razvoja jedne mlade ličnosti:

“Sport će vas naučiti odgovornosti, disciplini i poboljšati vaše zdravlje i fizički izgled.”

Koja je tvoja najdraža medalja i takmičenje kojega se uvijek rado sjećaš?

“Medalja koja mi je posebno draga jeste sa Državnog prvenstva u Brčkom 2018. godine, gdje sam odnio pobjedu u tri borbe i osvojio prvo mjesto. Tim uspjehom sam pozvan u taekwondo reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, rekao je Imran za Visoko.co.ba, dodavši:

“Svoj najbolji rezultat postigao sam u Zagrebu, na Međunarodnom takmičenju “Croatia open G-1″, na kojem je učestvovalo preko hiljadu takmičara. Tamo sam osvojio treće mjesto, sa tri osvojene borbe. Takmičenje kojeg se uvijek rado sjećam jeste Evropsko prvenstvo u Španiji. Unatoč tome što nisam osvojio značajnije rezultate, ovo je ipak moja najdraža uspomena”, dodao je mladi sportaš.

Koliko je bilo potrebno odricanja da mogao postići željene ciljeve?

“Za ostvarivanje zadanih ciljeva potrebno je zaista mnogo odricanja. U vrijeme priprema za velika međunarodna takmičenja trenirao sam dva puta dnevno, trčao desetine kilometara i uz sve to uklapao školske obaveze. Priznajem da nije nimalo lako, ali jednom kada te ciljeve ostvarite naporan rad se zaista isplati.”

Da li je bilo trenutaka kada si poželio odustati i ko ti je tada bio najveća podrška?

“U sportu, kao i u svakom drugom poslu, bude uspona i padova. Moram biti iskren i priznati da sam htio odustati nakon loših rezultata na takmičenjima za koja sam se dugo pripremao, ali to je tako u sportu. Odgovornost je individualna i treba biti spreman nositi se s time.

Najveća podrška su mi svakako bili moji roditelji, koji su moralno i finansijski pratili sva moja takmičenja. Pored roditelja, za mene je uvijek tu bio i moj trener, Edin Kajević-Kaja, čiji autoritet moje kolege i ja jako poštujemo.”

Za portal Visoko.co.ba talentovani taekwondoista izjavio je da će njegovo naredno takmičenje biti državno prvenstvo 2020. godine, čiji rezultat plasira učesnike u reprezentaciju BiH, te učešće na evropskom i balkanskom prvenstvu.

Imranu želimo puno sreće i uspjeha u budućnosti, te se nadamo da će i četvrtu godinu zaredom biti prvak Bosne i Hercegovine.

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić

 

Nema poruka za prikaz