Vještačka inteligencija otkriva značenje plača beba

Bebin plač zahtijeva pažnju, ali zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je tačno problem. Grupa američkih naučnika razvila je sistem vještačke inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe) jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je identifikovanje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za naučnike, najnovije aplikacije vještačke inteligencije nude rješenja.

Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput “Googlea” i “Amazona”, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem, rekla je Ličuan Liu, profesorica na Univerzitetu Sjeverni Ilinois i jedna od članica istraživačkog tima.

“Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju. Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, treba da izdvojimo obrasce plakanja te da iz njih izvučemo informacije”, pojasnila je Liu.

Krajnji cilj su zdravije bebe te manji pritisak na roditelje i pružatelje njege.

“Tražimo saradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu”, dodala je.

Rezultate istraživanja zajedno su objavili “Journal of Automatica Sinica” i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Nema poruka za prikaz