Vlada Kantona Sarajevo: Zaposlenje za 40 vatrogasaca i 200 medicinara

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u ponedjeljak liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja vatrogasaca – pripravnika i zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove s područja KS, po javnom pozivu od 9. decembra ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Liste će biti objavljene u sijedu na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, nakon prijema Vladinih zaključaka o ovim listama.

“Ove liste se odnose na prva dva, od ukupno pet, programa planirana aktivnim mjerama zapošljavanja za ovu godinu. Kroz program sufinansiranja zapošljavanja vatrogasaca – pripravnika bit će zaposleno 40 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, za što je izdvojeno 192.000 KM. Također će biti zaposleno 200 osoba medicinske struke i to 100 sa visokom i višom stručnom spremom, te 100 sa srednjom stručnom spremom, u javne zdravstvene ustanove KS. Za te je svrhe dodatno izdvojeno 1.200.000 KM”, kazala je Jasna Agić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Istakla je da će uskoro biti implementirana i preostala tri programa za ovu godinu, a radi se o programima zapošljavanja “Posao za sve”, sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, te samozapošljavanja nezaposlenih osoba, za šta je osigurano 9.506.934 KM.

“Vlada Kantona Sarajevo je u ovoj godini, putem resornog ministarstva, izdvojila ukupno 14.348.971 KM, u svrhu zapošljavanja 1.849 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, kroz pet pomenutih programa, te programe javnih radova, sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom s poteškoćama , te programa ‘Posao za sve-19’”, dodala je Agić.

AA

Nema poruka za prikaz