‘Vodena staza’ nova turistička atrakcija Parka prirode Hutovo blato

U sklopu EU projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE” uspostavljena je “vodena staza” – nova turistička ponuda Parka prirode Hutovo blato.

Sa 61 povremenim ili stalnim izvorima, rijekom Krupom i šest jezera povezanih kanalima i jarugama, Hutovo blato kao dio močvarnog kompleksa delte rijeke Neretve, stanište je brojnim rijetkim, ugroženim i endemskim vrstama, saopštio je Park prirode Hutovo blato.

Vodena staza tog močvarnog kompleksa započinje u Karaotoku, ukrcajem na brodice na platou pristaništa. Posjetitelji uz stručno vodstvo plove od Kraotoka kroz kanal Sunca do rijeke Krupe, a zatim rijekom do i preko Deranskog jezera gdje se prolazi kroz: Brankove vrbe – Škrkina jaruga – Toljevac – Đevojka – Risović – Galebica donja – Brzi Klanac – Struge – Deransko jezero. Kroz Bjelinsku i Deransku rječinu, kroz netaknutu prirodu, put vodi dalje do jezerskih bisera: Drijen i Orah, koja se podzemnim izvorima opskrbljuju hladnom vodom Bregave.

Nakon odmora i osvježenja na uređenom izletištu na obali, u brdovitom okruženju Drijenskog jezera, posjetitelji se istom vodenom stazom vraćaju do Karaotoka. Prof. dr. Svjetlana Stanić-Koštroman, koja je radila na izradi vodene staze, kaže kako je ruta odabrana na način koji posjetiteljima osigurava jedinstven doživljaj iznimne biološke i krajobrazne raznolikosti ovog submediteranskog Ramsarskog područja i parka prirode.

”Okosnicu staze čine vrlo raznoliki vodeni ekosustavi, odnosno rijeka Krupa, te Deransko jezero, Orah i Drijen, koji predstavljaju najočuvaniji dio močvarnog kompleksa delte Neretve. Ploveći okruženi gustim tršćacima, posjetitelji imaju priliku vidjeti vrlo raznoliku faunu ptica, koje su posebno prirodno bogatstvo Hutova blata” – kaže Stanić-Koštroman.

Od 163 ptičjih vrsta zabilježenih na tom području, skoro sve (160) su pod zaštitom prema međunarodnim konvencijama i direktivama. ”Hutovo blato je također značajno mrjestilište riba u slivu rijeke Neretve, među kojima se na ovom prostoru mrijesti i 12 endemskih vrsta. Deransko jezero je stanište za čak devet endemskih vrsta riba, a ekosustavi jezera Oraha i Drijena mrjestilište su ugrožene endemske vrste, neretvanske plotice” – dodaje Stanić-Koštroman.

Cijela vožnja u oba smjera traje oko tri sata tokom koje posjetitelji mogu uživati ne samo u prirodnim ljepotama već i u jedinstvenim lokalnim specijalitetima i pićima.

Vodena staza dio je to novog turističkog proizvoda – plave propusnice koja će, uz Hutovo blato, omogućiti posjete projektnim partnerima te njihovim novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Dubrovniku i Akvarijumu (Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska), Kotoru i Akvarijumu Boka (TZ Kotor i Institutu za biologiju mora, Crna Gora) i vodenom putu u Mostaru i rijeci Neretvi (Bosna i Hercegovina), a privlačit će više turista u ovu regiju.

Park prirode Hutovo blato projekt “EXChAngE” provodi u sklopu programa “Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014-2020” – trilateralnog programa posvećenog jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Programom je obuhvaćeno 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina u Bosni i Hercegovini i Brčko Distrikt, te 11 općina u Crnoj Gori.

Provođenjem zajedničkih projekata Program doprinosi boljem kvalitetu usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi, štiti okoliš i biološku raznolikost regije, promiče održivu energiju; njeguje kulturnu i prirodnu baštinu i omogućuje bolje poslovno okruženje za programsko područje.

Cilj Programa je postići bolji kvalitet života ljudi koji žive u pograničnim regijama, navodi se u saopštenju.

Fena

0

Nema poruka za prikaz