VSTV je izborom Halila Lagumdžije vratio nadu građanima, ali i pokazao spremnost da se uhvati u koštac s problemima

Izbor Halila Lagumdžije za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine unio je tračak nade građanima BiH da se stvari u pravosuđu počinju kretati nabolje. VSTV BiH je izborom Lagumdžije nedvosmisleno pokazao da je pravosudna zajednica spremna da se uhvati u koštac s unutrašnjim problemima i radi na izgradnji pravne države, piše PRESS.

Iako je važno što je na čelo VSTV-a BiH napokon došao pripadnik iz reda bošnjačkog naroda još važnije je što je riječ o časnom i poštenom čovjeku imunom na političke pritiske ili pritiske pojedinaca.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija u dosadašnjoj karijeri dokazao je kako je osoba koja se uvijek drži slova zakona i koja štiti ne samo lični integritet već i integritet kompletne pravosudne zajednice.

U svojoj 26-godišnjoj sudskoj karijeri radio je na najtežim slučajevima od Goražda do Suda Bosne i Hercegovine. Naime, Lagumdžija je na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan 17.10.1995. godine i istu je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine. Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda. Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine.

Za razliku od mnogih nositelja pravosudnih funkcija, Lagumdžija ni u jednom momentu nije ukaljao svoje ime, a niti je bio akter bilo kakvih afera. O njegovom kredibilitetu i autoritetu u pravosudnoj zajednici dovoljno govori činjenica da je riječ o čovjeku koji je uvažen među kolegama sudijama, ali i tužiteljima.

S toga se s pravom može zaključiti kako izbor Halila Lagumdžije na mjesto predsjednika VSTV-a BiH predstavlja prekretnicu i jačanje onih snaga u pravosudnoj zajednici koje se borbe protiv kriminala i korupcije. Izbor Lagumdžije može smetati samo onima koji su proteklih godina nečasno radili svoj posao, krili se iz skuta nositelja političkih funkcija i raznih direktora.

(PRESS)

Nema poruka za prikaz