Weber: Mostar će ostati grad slučaj

Hoće li Mostar ostati grad slučaj, kakvi su dogovori iza zatvorenih vrata, kakve političke i matematičke kombinacije možemo očekivati? Na ova pitanja prilično oštro je odgovorio Bodo Weber, politolog i analitičar.

Weber je pojasnio šta je za njega prljavi dogovor. Smatra da u osnovama nije bio cilj da se uopšte postigne dogovor. “U okviru neuspjele Međunarodne zajednice bilo je više pokušaja da u okviru raznih problema i presuda do ustavnih reformi  da se dođe do nekog rješenja, ali za koje nedostaje osnova, više od tih pokušaja smo vidjeli oni su mahom propali i uspjeli su samo kao prljavi dogovor. Kad se uspoređuje sa ranijim pokušajima kao to je prvi dogovor pregovarača EU, SAD i Velike Britanije kao posmatrača bez da su predstavili ikakve principe”.

“Mostarci i jesu i nisu birali. Znamo da HDZ i SDA imaju administrativne resurse koji jako ograničavaju slobodan glas, oni jesu djelimično glasali za druge opcije, ali nije sasvim sigurno da će SDA postići dvotrećinsku većinu da usvoji novi statut grada, ponavljam ovo je lažno vraćanje glasa Mostarcima oni misle da glasaju za gradske institucije, a centar moći se prebacuje tamo gdje uopšte nisu direktno glasali u gradska područja”, govorio je Weber.

“Ja više predvidim da će Mostar ostati grad slučaj, stoga što nije sigurno, mislim da će propasti deal, nije došlo do dogovora oko izmjena Izbornog zakona zato nije postojao osnov kada je potpisan za međunarodnim predstavnicima u junu ove godine. Jedino bi se moglo doći do tog dogovora i implementacije kada bi Zapad napustio sve svoje politike i prinicipe i pristali na praktično uvođenje trećeg entiteta, a gospodin Čović već tri mjeseca prijeti da će on srušiti cjelokupni deal ako do toga ne dođe, znači da će on blokirati usvajanje tog novog statuta”, smatra on.

“Prema tome ja više predvidim da neće doći do implementacije, da neće doći do usvajanja stauta i opet ćemo biti tamo gdje smo bili 2008. i da će biti blokiran i izbor načelnika. Pogrešna politika Zapada, vidjet ćemo novu politiku dolaskom na vlast Joe Bidena i sigurno SAD, a vjerujem i glavne prijestonice EU koje nisu učestvovale u ovom dealu će stati u kraj implementaciji i da će ponovo uspostaviti crvene linije prema trećem entitetu. To nije rješenje za Mostar i to je razočaranje za Mostarce koji su glasali misleći da glasaju za nešto, da imaju neki glas da nešto odlučuju”, kazao je između ostalog Bodo Weber, politolog i analitičar.

Razgovor sa Bodo Weberom možete pogledati OVDJE.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz