Wigemark: Jasno navedeni najvažniji koraci BiH

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark potvrdio je u srijedu kako će izmjena postojećeg izbornog zakonodavstva biti najvažnija zadaća za tu zemlju na njezinu putu ka stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali je istaknuo kako to znači prihvaćanje standarda koji vrijede u drugim državama-članicama Unije i koji znače uklanjanje svake vrste diskriminacije u izbornom procesu.

“Prioritet broj jedan je provedba [rezultata općih iz oktobra prošle godine] izbora, uz poštivanje standarda kakvi vrijede u članicama EU-a”, kazao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Konferenciju je održao nakon što je europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio mišljenje Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine.

Mostar deset godina bez izbora

Nova izborna pravila, kako je pojasnio Wigemark, znače stvaranje uvjeta za provedbu lokalnih izbora u Mostaru, kojih tamo nije bilo već deset godina, reguliranje financiranja poliitičkih stranaka, kao i jamčenje aktivnog i pasivnog biračkog prava svih građana, bez obzira na nacionalnost i druge do sada ograničavajuće faktore.

Ključ svih rješenja, kako je sugerirao šef Delegacije EU-a, jest provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, kojom je Bosna i Hercegovina dobila obvezu uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Švedski je diplomat podsjetio na i to da EU sada očekuje “apsolutni napredak” vladavine prava u Bosni i Hercegovini, što uključuje i osuđujuće presude za slučajeve organiziranog kriminala i korupcije, posebice ako su počinitelji osobe na istaknutim javnim pozicijama.

Wigemark je upozorio kako će Bosna i Hercegovina morati osigurati mehanizme kojima će država jamčiti provedbu i poštivanje cjelokupne pravne stečevine EU-a.

Po njegovim riječima, to znači da država mora biti u prilici preuzeti ovlasti nižih razina vlasti u slučaju da one svojim postupcima blokiraju poštivanje europske pravne stečevine.

Vladavina prava i borba protiv korupcije

Wigemark ukazuje kako je u Mišljenju o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU jasno navedeni jasni koraci koje je potrebno ispuniti.

Govorio je i o važnosti napretka u vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te istaknuo potrebu pravih rezultata, odnosno presude, a ne samo podignutih optužnica.

“Građane koji prijavljuju korupciju treba zaštititi. Potrebno je unaprijediti propise u području javnih nabavki. Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Političke stranke ne smiju biti dijelom javne uprave”, rekao je Wigemark.

Nema poruka za prikaz