WIGEMARK OTVORENO PODRŽAVA DODIKA: “Vlast treba odmah formirati bez obzira na MAP”!

On je podsjetio da su EU i njeni visoki zvaničnici više puta ponavljali da sve strane moraju odustati od bilo kakvih uslovljavanja, pogotovo ako je riječ o pitanjima za koja nema šanse da će se postići dogovor.

“U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne sa radom. Toliko posla čeka da bude urađen”, rekao je Wigemark novinarima u Mostaru komentarišući činjenicu da se usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) postavlja kao uslov za formiranje vlasti na nivou BiH.

Tako formuliranim stavom, Wigemark je otvoreno stao uz bok Milorada Dodika i Dragana Čovića, nasuprot Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću koji izričito zahtijevaju da se nova parlamentarna većina decidirano odredi prema provedbi zakonske obaveze vezane za MAP te da se “u paketu dogovori” formiranje izvršne vlasti na federalnoj i džavnoj razini, kako je to urađeno prije čeiri godine na zahtjev HDZ-a.

U svom posljednjem istupu, Wigemark nije pozvao Dodika da prestane kočiti slanje ANP-a u Brisel, što je inače Zakonom o odbrani BiH definirana obaveza, nego je Dodiku diskretno poručio da nikako ne popušta jer će on ( Wigemark) insistirati da popuste Izetbegović i Komšić.

Drugim riječima, Wigemark sugerira Izetbegoviću i Komšiću da zbog Dodika odustanu od NATO integracija, i da se fokusiraju na evropske integracije kojima se Dodik ne protivi, jer je betboj puta rekao kako će se EU prije raspasti nego će primiti BiH u punopravno članstvo.

Treba li podsjećati Wugemarka da upravo Dodikov SNSD uslovljava formiranje vlasti nepoštivanjem zakona, odnosno člana 84 Zakona o odbrani BiH. To Wigemarka očigledno ne zanima, već po svaku cijenu, a zarad vlastitog karijernog interesa, u BiH želi nametnuti ono protiv čega je većina njenih građana – odustajanje od NATO puta.

Wigemark za nekoliko mjeseci napušta BiH i za njega lično bila bi katastrofa da našu državu napusti bez formirane vlasti, što bi se na izvjestan način knjižilo i na njegov konto. Stoga Wigemark čini sve da se fomira vlast, ne mareći pri tome za vitalni interes BiH koji je vezan za NATO put.

(S.B.)

Nema poruka za prikaz