Za integrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine 30 miliona eura

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je sa Emanuelom Salinasom, šefom Ureda Svjetske banke u BiH potpisao ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namijenjenih za integrisano upravljanje koridora rijeka Save i Drine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ovaj način podržala je Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije.

Ministar Bevanda naglasio je da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoliša, ali i zaštitu od poplava te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save.

“Važnost ovog projekta je i u regionalnoj suradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoliša i ulaganjima u naše prirodne potencijale“, istaknuo je Bevanda.

Prema uslovima iz ugovora o zajmu sredstva u iznosu 30 miliona eura biće alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grejs perioda.

Bevanda je izrazio zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku kako u konzultantskim poslovima tako i finansiranju projekata koji doprinose boljem kvalitetu života građana BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su preduzete u sprečavanju pandemije COVID-19, zaključili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

AA

Nema poruka za prikaz