Za pet dana Bosnu i Hercegovinu pogodilo osam zemljotresa

Bosnu i Hercegovinu je za nekoliko dana pogodilo čak osam zemljotresa.

Prvi zemljotres koji se osjetio u našoj zemlji dogodio se u utorak, 26. novemra u 10.19 sati, a epicentar je zabilježen oko Nevesinja. Jačina zemljotresa iznosila je 5.1 stepen po Richteru, a potres se osjetio u Sarajevu, Zenici, Konjicu, Jablanicu, Goraždu…

U 10.40 sati istog dana zemlju je pogodio novi zemljotres, ovaj put jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja. 

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Richteru.

Tog dana je zbog prevencije prekinuta nastava u mnogim školama na području Nevesinja, Trebinja, Bileće i drugih gradova.

Četvrti zemljotres tog dana, od 10.19 sati kada je prvi zatresao tlo naše zemlje zabilježen je sedam kilometara od Ljubinja.

Bio je jačine 3,4 stepena po Richteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu… Zabilježen je u 12.58 sati.

Peti zemljotres zabilježen je narednog dana, 27.11 u ranim jutarnjim satima na području Nevesinja, a jačina potresa bila je 2,7 stepeni Richterove skale.

Epicentar je zabilježen na dubini od 10 kilometara.

Šesti zemljotres u samo 24 sata pogodio je BiH u 4.48 sati, a njegova jačina iznosila je 2,7 stepeni po Richteru. Epicentar je zabilježen u Potocima kod Mostara.

Sedmi zemljotres osjetio se u BiH 29.11, u 2.51 sati, a epicentar je zabilježen kod Stoca. Izmjerena mu je jačina od 2.8 Richtera.

Posljednji zemljotres zabilježen je jutros, a jačina novog potresa bila je 4,1 stepena po Rihteru, a epicentar je bio tri kilometra od Nevesinja, na dubini od 10 kilometara.

radiosarajevo.ba

Nema poruka za prikaz