Za sada nema ništa od smjene ili rekonstrukcije Vlade BPK-Goražde

Iako je bilo najavljeno da će se to desiti, za sada nema ništa od smjene ili rekonstrukcije Vlade BPK-Goražde. Većinu u kantonalnom parlamentu predvode SDA i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

I jedni i drugi priznaju kako su nakon lokalnih izbora pregovarali sa Liberalnom strankom o ulasku u vlast, što bi značilo raskid trenutne koalicije. Iako dogovor nije postignut, povjerenje je narušeno i samo je pitanje vremena kada će se ponovno aktuelizirati priča o uspostavi nove većine.

Iz SDA, ali i Liberalne stranke , kažu kako je razgovore o promjeni vlasti inicirao lider NBL-a u Goraždu Muhamed Ramović. Poslanik LS-a u Skupštini BPK Goražde Rasim Mujagić kaže kako je to Ramović uradio da bi izgubljenu gradonačelničku poziciju zamijenio premijerskom. Sličnog mišljenja je i Mirsad Žuga, predsjednik KO SDA Goražde, koji je rekao da su takve informacije stigle do njega i da SDA nije imala drugog rješenja već da i sami počnu sa pregovorima kako bi zadržali svoju poziciju u vlasti.

Sve ove navode Ramović iz NBL demantira, tvrdeći kako nema ambicija da bude premijer i da je to javno rekao na pres-konferenciji koju je održao nakon lokalnih izbora i poraza u utrci za četvrti gradonačelnički mandat.

Zaključak je da aktuelna vlast ostaje, ali koliko dugo – tek će se vidjeti. Za sada je jedino sigurno da su pregovori o ulasku Liberalne stranke u vlast narušili povjerenje među koalicionim partnerima pa nije isključeno da do promjene skupštinske većine zaista i dođe.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz