Za šta se u BiH koristi novac od akciza

Novi kilometri autoputa na vidiku s planiranim kreditom čiji je rok otplate do 2034. godine. Trenutno se radi intenzivno na izgradnji dvije dionice, a na ovu danas ugovorenu dugo se čekalo, kažu iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine. O opipljivim rezultatima odnosno otvaranju nove dionice još ni govora.

Zadovoljstvo obostrano, novi kredit za gradnju koridora Vc. Sporazum između BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj. Dionica Nemila – Donja Gračanica, 17 kilometara i 700 metara. Dva posto godišnje kamatna stopa, rok otplate 15 godina + 5 godina grejs period, zajam 66 miliona maraka. U vrijeme kada je javno poznato da su prihodi od akciza i putarina u prošloj godini iznosili 1,1 milijardu KM, javno je i da novac od akciza služi za osiguranje kredita.

“Napravili smo efektivnim kredite koje su bili ugovoreni. Dok nisu bili efektivni nije bilo puštanja, do donošenja Zakona i posljedično do prikupljanja sredstava i njihove distribucije na entitetska preduzeća”, kaže Vjekoslav Bevanda.

Ako nije dovoljno jasno, evo pojašnjenja.

“Od maja mjeseca, kada je postignut dogovor sa UIO, nemamo nikakvih problema što se tiče dijela koji pripada Autocestama FBiH, uplaćuje se na naš račun u Union Banci i koriste se za vraćanje kredita i osiguranje”, otkriva Adnan Terzić.

Nema problema, a nema ni kilometara autoputa. A ni dovoljno podataka, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

“Mi nemamo potpuno jasnu informaciju o tome koliko je novaca prikupljeno, gdje je novac otišao ili gdje novi novac, ovih 200 miliona odlazi. Gdje je otišlo? Na šta”, pita se Pavlović.

Evo na šta odlazi dio sredstava Autocesta Federacije. Ugovor vrijedan više od dva miliona maraka dodijeljen je jedinom ponuđaču za održavanje hardverskog dijela sistema naplate cestarine na svim dionicama kratke autoceste A1. U naredne tri godine tim poslom će se baviti firma BS Telecom Solutions. Prije 4 i po godine kada je otvoren posljednji kilometar na Koridoru Vc dobit ove firme je iznosila 10 miliona maraka.

Za deset godina prihodima od akciza i putarine prikupljeno je 8 milijardi maraka.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x