Za sve BH državljane ulazak u Srbiju moguć samo s negativnim testom

Reporter portala Senzor.ba putovao je jučer 24.12.2020 i zatekao sablasno prazne autoputeve na području Srbije, u periodu u kojem su tamnošnji autoputevi inače pretrpani usljed prazničnih gužvi i povratka građana iz zemalja inostranstva. 

Vlade širom kontinenta bore se se sa teškim pitanjima o mogućem ublažavanju restrikcija za vrijeme nadolazećih praznika. Podsjećamo, navedene restrikcije se odnose na djelomičnu ili potpunu zabranu rada ugostiteljskih i rekreacijskih objekata, kao i na održavanje fizičke distance, te ograničavanje broja osoba u zatvorenim prostorima. Ipak, kao posljedicu novog vala virusa Covid-19, mnoge europske zemlje su pooštrile već postojeće restriktivne mjere.

 “Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je diplomatskom notom obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o Uredbi o mjerama za spriječavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije“, saopćeno je iz BH Ministarstva, prenosi Anadolija.

Navedeni izuzeci

Odredba je stupila na snagu 21. decembra, a primjenjivat će se do 10. januara 2021. godine.

“Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina. Odlukom se navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Republici Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije”, navodi se u saopćenju. Dodaje se da su među izuzecima i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditirani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan RT-PCR test.

Nema poruka za prikaz