Za ulaz u BiH više nije potreban “zeleni karton”

Za mnoge države evropskih zemalja od 19. oktobra 2020. godine više nije potreban “zeleni karton” međunarodnog osiguranja za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

To je omogućeno potpisivanjem sporazuma kojim je BiH postala članica „Podsistema registarske oznake“ u 33 zemlje-članice EU, kao i Švicarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Vlasnici motornih vozila registrovanih u Bosni i Hercegovini prilikom putovanja u te zemlje takođe više neće morati da posjeduju „zeleni karton“.

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i odredjenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake“, saopćila je organizacije „Biro ‘zelene karte’ BiH“.

BiH dugo nije mogla da bude primljena u „Podsistem registarske oznake“ jer je udjeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio 5 %.

izvor: gpmaljevac.net

Nema poruka za prikaz