Zahtijevali bolji tretman migranata: Humanitarci protestovali ispred Ambasade BiH u Beču

Nekoliko desetina građana predvođeno austrijskim humanitarcima jučer je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču zahtijevalo zaustavljanje nehumanog tretmana izbjeglica u BiH, prestanak kriminalizacije dobrovoljnih pomagača iz drugih zemalja i rješavanje katastrofalne situacije u kampu Vučjak kod Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA)

– Poznata lica iz bh. zajednice u Austriji –

Demonstracije su prijavili i organizirali austrijski aktivisti za ljudska prava Filis Bilgin i Georg Hochecker kao i bečki reper i aktivist Kid Pex (Petar Rosandić) koji je u septembru organizovao dopremanje humanitarne pomoći u kamp Vučjak.

Među aktivistima koji su se okupili ispred Ambasade BiH u Beču, pojavile su se i poznate osobe iz bh. zajednice u Austriji. Prisutan je bio Ahmed Husagić, najpoznatiji političar bh. korijena u Austriji, čelnik Socijaldemokratske partije Austrije za pitanja integracije.

Bio je tu i Kemal Smajić, predsjednik Bosansko-hercegovačke kulturne platforme, čije manifestacije obično privlače velik broj Bosanaca i Hercegovaca u Austriji.

U emocionalnom govoru Smajić je podsjetio na vlastiti izbjeglički put, na dolazak u Beč 1992. godine, kada mu je u “bečkom izbjegličkom kampu vraćena vjera u ljudskost”.

– Sram me odluka države –

U emocionalnom govoru Smajić nije kritizirao samo trenutno ponašanje državnih vlasti Bosne i Hercegovine, nego i vlastitu zajednicu u Austriji.

“Upravo mi iz BiH znamo da je rat trauma koja se nosi cijeli život. Žalosno je da danas stojimo ispred Ambasade Bosne i Herccegovine. Posramljen sam ponašanja i odnosa države, kantona, Federacije, Republike Srpske. Ali, posramljen sam i zbog svih onih koji dolaze na zabave i priredbe pa i one naše, da bi se dobro proveli, ali nisu danas spremni doći ovdje i kao bivše izbjeglice prošetati, doći i izraziti solidarnost novim izbjeglicama, ljudima s kojima dijelimo istu sudbinu”, rekao je Smajić.

Organizatori su pročitali zahtjeve “tima Vučjak”, u kojem se traži hitno rješavanje problema u kampu, dovođenje izbjeglica u ljudski prihvatljive uvjete te zaustavljanje “kriminalizacije” dobrovoljnih pomagača.
Reper Kid Pex apelirao je na austrijsko društvo, ali i na sve ljude iz bivše Jugoslavije da se prisjete prijateljski ispružene ruke i humanog odnosa Austrije prema ex-yu-izbjeglicama devedesetih godina.

“Mi, koji smo ovdje, zastupamo drugačiju Austriju, onu istu čije familije nisu pitale koje ste nacije ili vjere, kada su prihvaćali hrvatske, srpske i bosanske izbjeglice ’90-ih godina”, rekao je Kid Pex.

Podsjećamo, nadležne institucije Unsko-sanskog kantona su nedavno zabranile rad ekipi njemačkog humanitarca i novinara Dirka Planerta, koja je tri mjeseca pružala medicinsku pomoć izbjeglicama u kampu Vučjak.

Nema poruka za prikaz