Zapadni Balkan ima prijatelja u Njemačkoj

Njemačka podržava zemlje zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU, saopšteno je na sajtu Savezne vlade Njemačke, a povodom posjete Ane Brnabić, premijerke Srbije, Berlinu.

Na stranici je istaknuto da je Njemačka proteklog jula učestvovala na samitu u poljskom Poznanju, gdje je Angela Merkel, njemačka savezna kancelarka, istakla da zapadni Balkan ima prijatelja u Njemačkoj na putu ka članstvu.

“U pitanju je prilično široko uspostavljen postupak u kojem se radi o tome da mi kao EU našim prijateljima na zapadnom Balkanu pojednostavimo put kako bismo time i mi dali svoj doprinos da evropska perspektiva ostane opipljiva”, navedeno je na stranici koja citira Merkelovu.

Istaknuto je da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali se ističe da nisu sve zemlje na istom nivou kad je u pitanju pretpristupni proces.

Podsjećaju da je Srbija od 2014. godine počela pregovore o članstvu, a da je EU sa Crnom Gorom taj postupak otvorila dvije godine ranije. Sjeverna Makedonija, kako navode, od 2009. godine ima status kandidata, a Albanija je taj status dobila godinu dana ranije.

“BiH je zahtjev za članstvo podnijela 2016. godine, a iste godine je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom”, navode na sajtu Savezne vlade.

Podsjećaju i da su vlade Njemačke i Britanije povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u julu 2014. u Dubrovniku lansirale Berlinski proces.

“Radi se o zajedničkim nastojanjima Evropske komisije i 14 zemalja članica EU. Cilj je da zemlje zapadnog Balkana dovedemo do konačnog članstva u EU. U sklopu procesa nastoji se i dalje raditi na međusobnom pomirenju balkanskih zemalja, kao i na intenziviranju regionalne saradnje. To su temeljne namjere Berlinskog procesa”, naglašeno je.

Podsjećaju i da je termin zapadni Balkan prvi put primijenjen na samitu EU u Beču 1998. godine, a odnosi se na sve zemlje Balkanskog poluostrva koje još nisu postale članice EU. Takođe, naglašeno je da tim pojmom nisu obuhvaćene Slovenija i Hrvatska, koje su 2004, odnosno 2013. pristupile EU.

Sa druge strane, britanski nacionalisti, poput lidera stranke Brexit Najdžela Faraža, kažu da je namjera proširenja Evropske unije najbolji razlog da ta zemlja treba da napusti blok što prije.

Britanski tabloid “Express” piše da je Brigita Birlajn, austrijska kancelarka, tokom sastanka sa Saulijem Ninistom, finskim predsjednikom, pozvala na hitno proširenje EU na region zapadnog Balkana.

“Vodeći evroskeptici upozoravaju da EU sama sebi pravi probleme u budućnosti zbog reakcije građana EU na očigledne namjere EU da uporno ide na proširenje”, piše taj list.

Nema poruka za prikaz