Zašto na cijelom dunjaluku samo u BiH ima nakvih konstitutivnih naroda?

– Da li je iko ikad od ovih naših narodnih tribuna, koji tvrde da su oni garancija opstanka BiH, pitao vlastodršce u Srbiji i Hrvatskoj, kako to da oni nemaju tzv.konstitutivnih naroda, kao što su ih nama podvalili, sa namjernim pogrešnim prevođenjem Dejtonskog sporazuma?
Kako može Crna Gora biti građanska država sa 44% Crnogoraca, a BiH, ne može sa 51% Bošnjaka?
Kako to da se 28% Srba u Crnoj Gori, ne zovu “konstitutivni”?
Za one koji još nisu saznali, u Dejtonskom sporazumu stoji da se BiH sastoji od KONSTITUENTNIH naroda, dakle svi koji žive na prostoru BiH, a nikako “tri konstitutivna”, (što bi u prevodu značilo da su oni stariji od BiH)! Nije meni čudno što su srpski i hrvatski nacionalisti to progurali na scenu i guraju i dan danas, nego me čudi da ti prihvataju bošnjački politički predstavnici, kako bi ostvarili svoj sitni šićar na izborima i bili, tobož, protivteža onima anamo!
Ne čudi me kad ove pojmove ne razlikuju obični ljudi, kad nedavno kažem “savjetniku” Šefika Džaferovića, da ne dozovole pogrešno titularenje članova predsjedništva i da blokiraju priču o “tri konstitutivna naroda”, a on veli da je to tako po Ustavu BiH. Morao sam i njemu objašnjavati da je Šefik Džaferović član Predsjedništva, iz reda Bošnjaka, Željko Komšić iz reda Hrvata, a Milirad Dodik iz entiteta rs(dakle predstavnik svih koji žive tamo).Vidite li vi razliku od onog načina na koji ih titulare i zvanični mediji?
Dakle, nije hrvatski, srpski i bošnjački član, nego član koji je nominovan iz reda tog naroda ili manjeg bh (č)etniteta, ali je njegova ustavna obaveza, kad bude izabran, da zastupa državu i sve građane BiH.
Plemenske vođe su to sebi protumačile tako, da svako radi samo za svoj narod, a protiv one druge dvojice i protiv BiH, što ruku na srce ne radi član iz reda bošnjačkog naroda, jer nema alternativu, BiH mu je jedina domovina, kao ni trenutni član iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, koji doživljava BiH kao svoju domovinu.
Ima li iko živ da to razjasni međunarodnim i domaćim mudroserima, koji često o ovim temama raspravljaju na tv ekranima ili u nekom parlamentima, na potpuno pogrešan način?
Do skora je bilo potpuno prirodno zvati Srbiju i Hrvatsku “garantima” Dejtonskog sporazuma, dok OHR nije jasno rekao da to one nisu, nego samo potpisnice, koje su se obavezale da neće pomagati separatističke težnje nekih političara iz BiH i poštovati BiH, kao međunarodno priznatu državu.To je jasan primjer da iznošenje pravih argumenata može promjeniti situaciju u korist BiH i svih onih koji je doživljavaju kao svoju domovinu!
Takvih je sve više i među bosanskim Srbima i Hrvatima, što daje nadu svima nama!

Nema poruka za prikaz