Zdravstveni radnici proveli noć u šatoru, bez pomaka u pregovorima

Zdravstveni radnici proveli su proteklu noć u šatoru ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nema pomaka, kazao je u utorak ujutro predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

“Dvojica kolega su ostala i provela noć u šatoru da se mi ostali malo odmorimo i još uvijek čekamo da nam se netko obrati da vidimo što i kako dalje. Što se pregovora tiče, ništa novo se nije dogodilo, a najzanimljiviji je izvještaj Vlade od jučer u kojem pozivaju da se protesti presele na pregovarački stol, međutim opet nisu napisali kada i u koje vrijeme da dođemo, tako da je to opet “šuplja priča”, kazao je Feni Vuković.

Posjetio je kako je odvjetnički tim sindikata tijekom jučerašnjeg dana uputio i dostavio dokaze i sve što je tražio Općinski sud Mostar.

“Vrlo brzo očekujemo odluku Suda u vezi privremene zabrane provođenja i organiziranja štrajka, a koje je zatražila Vlada HNK-a. Nadamo se poštenoj i pravednoj odluci”, dodao je Vuković.

Što se tiče planova za danas, Vuković navodi kako će se javljati uživo, te kao i dosad čekati u šatorima.

“Čekamo njihove poteze, a ako se u narednih nekoliko dana ništa ne dogodi, mi idemo dalje”, poručio je Vuković.

Oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

“Štrajk se ne prekida, neće stati i ide u punom kapacitetu, samo ćemo još rigoroznije krenuti u ostvarivanje naših ciljeva i nećemo otići odavde dok nas napokon ne pozovu na pregovore”, istaknuo je tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

Fena

Nema poruka za prikaz