Žive same u napuštenom selu, skoro im je 90 godina i ne razgovaraju jedna s drugom

Rijetki su oni koji se usuđuju da provodu život u nekom od planinskih sela, te se zbog toga može vidjeti sve više praznih kuća i zapuštenih domaćinstava. Jedno takvo, Brođanci kod Grdelice u Srbiji, danas broji dva stanovnika, koja vjerovali ili ne, ne pričaju međusobno.

Velika Stojković (87) i Brana Stajković (89), dvije vitalne bake iz sela Brođani, mjesta do kojeg se mahom stiže samo pješke i to nakon dužeg pješačenja, žale se na to da ih samoća ubija. I to ne bi bilo ništa čudno da njih dvije nisu jedine žive osobe u selu i komšiinice koje dijeli samo jedna drvena ograda, ali one ne pričaju jedna sa drugom i to već pola godine.

Kako kažu, njih dvije su čitav život sve zajedno radile, jele, pile kafu, družile se, a svemu je došao kraj kada je Branin suprug preminuo prije šest mjeseci, Razlog svađe, ipak nisu navele.

  •  Ne! Ni na grob je neću, razumiješ! Tolko sam je voljela, bez nje nisam mogla kafu da popijem, ali mi je sve do ovde došlo – rekla je Brana ljutito novinaru O2 televizije.

Velika je to potvrdila, uz riječi da su jedna za drugu uvijek bile tu, i to više od sedam decenija koliko su već dijelile dobro i zlo, te i da su nakon smrti Braninog supruga, bile upućene jedna na drugu. Ipak, to je bilo kratkog daha.

O2TV/Screenshot

Na pitanje da li je teško sam živjeti na planini, obje potvrđuju da jeste.

  • Bolesti lako izliječiš, sa lijekovima, a samoća ništa. Samoća prima samo jad – dodala je Brana.

Sa druge strane, na isto pitanje, Velika je rekla da ipak ima društvo.

  •  Porazgovaram se sa mačkama, uveče kad ih hranim – rekla je ona kroz smijeh.

Nema poruka za prikaz