Znanost je napokon uspjela dokučiti – u ovoj dobi ćete sresti svoju veliku ljubav

Čekanje na “pravu”, “pravog“, na jedinu i pravu ljubav ponekad može biti i više nego zamorno.

Zar ne bi bilo ljepše kad bismo znali da će se to dogoditi – a još bolje kad će se to dogoditi?

Znanstvenici su s pomoću jednog algoritma postavili tezu s pomoću koje možemo otkriti kad ćemo pronaći veliku ljubav

Već ste dugo u vezi, nedavno ste prekinuli ili si još u potrazi?

Znanstvenici su smislili „37-posto-pravilo“ koje bi trebalo otkriti u kojoj je dobi najveća vjerojatnost da pronađemo ljubav za cijeli život.

37-posto-pravilo

Znanstvenici su s pomoću matematičkih formula razvili algoritam koji bi nam trebao olakšati odlučivanje. Treba li rezervirati let ili radije čekati da postane povoljniji? Treba li kupiti skupu sliku ili čekati da pronađemo povoljniju? Ovakva se pitanja mogu prenijeti i na ljubav: trebamo li se vjenčati ili radije čekati dok ne pronađemo nekoga ko nam bolje odgovara?

A tada ulazi u igru 37-posto-pravilo: ako smo ispitali 37 posto opcija, onda je najbolje vrijeme za napad. Znanstvenici tvrde da smo tada u stanju donijeti razumne odluke. Ova teorija se još naziva i „problem tajnice“ – više o tome možeš pročitati niže u tekstu.

Prava dob

Ako krenemo od toga da bismo se željeli vjenčati negdje u dobi između 18 i 40 godina, prema znanstvenicima je idealna dob 26 godina. Tačnije, kratko nakon 26. rođendana – tada to odgovara formuli 37 posto.

Prije treba propustiti koju “savršenu”, „savršenog“, a nakon toga pada vjerojatnost da ćeš pronaći onog pravog, tvrde znanstvenici. Pri tome treba naglasiti da se ne trebaš vjenčati sa 26 godina, nego u toj dobi možeš prestati tražiti – pretpostavka je da imate već partnera s kojim ste sretni.

Još jedan primjer za 37-posto-pravilo: vodite tvrtku i vodite više razgovora s potencijalnim tajnicama. Nemate previše vremena za razmišljanje i morate se odmah odlučiti za jednu kandidatkinju.

Ako kandidati odmah odu, nestat će prilika da ih kasnije zaposlite. Moguće je da u međuvremenu pronađu drugi posao. Kojeg ćete kandidata zaposliti? Sigurno ne prvog – normalno da želite vidjeti još nekoliko kandidata jer uvijek može biti još bolje, zar ne?

Međutim, čekati do kraja natječaja također nije optimalno rješenje. 37-posto-pravilo u tom slučaju kaže da se odlučite nakon što ste vidjeli njih 37 posto. Znanstvenici tvrde da tada možete razumno odlučiti. Sakupili ste dovoljno informacija, a nisi potrošila puno vremena.

Dakle, 37-posto-pravilo može se, kao što smo već spomenuli, koristiti za različite situacije. Znanstvenici preporučuju da od svih važnih odluka treba izvagati 37 posto opcija. Ako je riječ o novom poslu – 37 posto ponuda, o novom stanu – 37 posto ponuda na tržištu – a to vrijedi i za partnera.

Naravno, ovo je pravilo matematički primjer. I naravno da su šanse za pronalazak prave ljubavi sasvim dobre i u drugoj dobi.

Iskreno: hoćemo li se kod toliko važne stvari koristiti algoritmom?

Nema poruka za prikaz