Žrtve iz ‘hladnjače smrti’ su vjerovatno Vijetnamci: Poznato zašto su išli u Britaniju

Glavni policijski inspektor Martin Pasmore rekao je novinarima da istražitelji rade na pretpostavci da su žrtve državljani Vijetnama, ali da bi moglo biti i građana drugih zemalja.

On je kazao da se sastao s vijetnamskim ambasadorom u Britaniji Tranom Ngoc Anom te da će otisci prstiju žrtava biti proslijeđeni vijetnamskim kolegama kako bi se pokušalo identificirati preminule. Dodao je da je uz žrtve pronađeno samo nekoliko dokumenata.

Sva su tijela sada prebačena iz kamiona u bolnicu Broomfield u Chelmsfordu na obdukciju.

Tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, pronađena su u srijedu u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

Dvadesetpetogodišnji vozač kamiona Maurice Robinson uhapšen je nakon pronalaska tijela.

Robinson bi se trebao pojaviti pred sudom u Chelmsfordu u ponedjeljak.

U pritvoru ostaje još četvero uhapšenih. Riječ je o muškarcu i ženi iz Warringtona u Chechireu – oboje u dobi od 38 godina, 48-godišnjem muškarcu iz Sjeverne Irske koji je uhapšen u petak u zračnoj luci Stansted te još jednom muškarcu koji je uhićen u subotu u dublinskoj luci.

Svi su uhapšeni pod sumnjom za ubistvo i urotu u svrhu trgovine ljudima.

Nekoliko vijetnamskih porodica izjavilo je u subotu kako strahuju da bi među žrtvama mogli biti njihovi rođaci.

Bui Huy Cuong, dužnosnik u vijetnamskoj pokrajini Ha Tinh, kazao je za dpa da je dobio informacije o osam nestalih ljudi.

“Javilo nam se pet porodica i zatražilo pomoć” u traženju svoje nestale djece, rekao je on.

Lokalne novine VnExpress pišu da je 12 porodica u Vijetnamu prijavilo nestanak članova porodice od 23. oktobra.

Pham Thi Tra, 26-ogodišnja Vijetnamka, poslala je poruku majci u kojoj je rekla da “ne može disati” i da “umire”, prepričao je njen brat.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u saopćenju u subotu da je dalo instrukcije veleposlanstvu u Londonu da pomogne britanskoj policiji s identifikacijom žrtava.

Međutim, nije željelo špekulirati o njihovom državljanstvu.

Provincija Nghe An je jedna od najsiromašnijih u Vijetnamu, i dom je mnogim žrtvama trgovine ljudima koji završavaju u Europi.

Ilegalni migranti već godinama pokušavaju dospjeti do Velike Britanije skriveni u kamionima koji uglavnom dolaze s europskog kontinenta.

Nema poruka za prikaz