Zvizdić pozvao Dačića da ako ne razumije BiH, neka barem poštuje njenu različitost

Umjesto očekivanih dobrodusjednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, danas smo od Ivice Dačića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, mogli čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko.

Poručio je to predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizić, nakon što je srbijanski šef diplomatije poručio danas u Laktašima na saboru SNSD-a da BiH nikada neće biti muslimanka zemlja, optužujući Bošnjake da imaju takve želje.

Zvizdić je rekao da je riječ o šovinističko-militarističkoj izjavi, koja predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci, koje paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele “muslimansku BiH”.

„U stvari, ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, je potaknut od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević. Agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od strane njegovih sljedbenika su vrhunac takve politike“, rekao je Zvizdić.

Nikada se u historiji Bošnjaka, rekao je Zvizdić, nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namjera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

„BiH je uvijek bila, jeste i ostaće bosanskohercegovačka i multikulturna, i na čitavoj njenoj teritoriji je bilo, jeste i uvijek će biti mjesta za ezane i crkvena zvona, za džamije, crkve, katedrale i sinagoge“, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pozvao je političke predstavnike susjeda BiH da bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, ako ne mogu razumjeti, kako je rekao, onda poštuju.

„Bošnjaci nikada nisu tražili ‘muslimansku’ Bosnu. Naprotiv, Bošnjaci, kao i svi drugi građani BiH, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i svaki njen stanovnik žele cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku i evropsku BiH, kao multikulturno društvo jednakih šansi.

Zato gospodine Dačiću, prestanite lažno optuživati Bošnjake. Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti.  Bez obzira na subverzivne sktivnosti koje se provode protiv suvereniteta, integriteta i multinacionalnog bića BiH, i uprkos ‘skrivenim namjerama’ koje se između redova mogu iščitati u ovoj bizarnoj izjavi, u BiH se neće dogoditi dvije stvari: bosanskohercegovački entitet RS, bez obzira na etničko čišćenje, počinjene zločine i genocid, nikada neće biti eksluzivno srpski, i taj isti entitet nikada neće postati ‘zapadna Srbija’, kako to očito neki žele i javno izjavljuju.“

Zvizdić je zaključio da zlurade i huškačke izjave, poput, kako je rekao, današnje izjave Ivice Dačića, pozivaju na oprez i jedinstvo svih probosanskohercegovačkih snaga.

Nema poruka za prikaz