1. mart Dan nezavisnosti BiH proslavljen i u Danskoj

Podijelite ovaj članak:

Piše: Mensur Graca

Sinoć u velikoj sali Vollsmose Kulturhus u Odensi proslavljen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U prepunoj sali centra pored naših građana bio je prisutan i veliki broj Danaca. Program je počeo intoniranjem nacionalnih himni BiH i Danske.

Mogens Lukketoft, Nidžara Graca i Zlatan Elezović

Svojim prisustvom skup je uveličao i Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj, Emir Poljo, a glavni gost večeri bio je Mogens Lukketoft. Gospodin Luketoft je inače jedna od najmarkantnijih ličnosti danske političke scene, a u periodu 2015-2016 bio je predsjedavajući Generalne skupštine UN-a.


Nidžara Graca i Mogens Lukketoft

Obnašao je i dužnost predsjednika danskog državnog parlamenta. Mogens Lukketoft je bio i ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske. Sa ovim visokim gostom obavljen je javni dijalog na teme koje su interesovale prisutne u sali, a to se odnosilo uglavnom na medjunarodnu politiku i novi svjetski poredak.

Naravno, bilo je i razgovora o BiH i ulasku naše zemlje u punopravno članstvo NATO saveza te priključenju EU. Publika u sali uzela je aktivno učešće u dijalogu sa gospodinom Lukketoftom te postavila niz pitanja na koje je Lukketoft strpljivo i precizno odgovarao. Pitanja su bila raznolika a najviše ih je bilo vezano za odnose na relaciji EU – Rusija , NATO – Rusija te o tome u kakvoj se poziciji trenutno nalazi BiH.

Gospodin Lukketoft je naglasio da EU trenutno nema “mišiće” kojim može spriječiti kršenje dejtonskog mirovnog ugovora te je upravo zbog toga ulazak u NATO savez prioritet, dok za punopravno članstvo u EU treba sačekati dok BiH ne ispuni sve svoje obaveze, odnosno zahtjeve Unije.

Voditelj programa bila je Edina Rikalo, a dijalog sa visokim gostom vodili su Nidžara Graca i Zlatan Elezović. Bila je to jedna lijepa manifestacija u kojoj je sve odisalo Bosnom i Hercegovinom. BH Radio Odense i UBLO (udruženje Bosnjaka logoraša) već dugi niz godina organizuju i svečano obilježavaju sve bitne datume iz bosansko-hercegovačke istorije, a tako je bilo i ovaj put.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x