12-godišnji dječak osnovao vlastitu školu

Podijelite ovaj članak:

Nicanor Quinteros je kao i svaki dečak njegovih godina. Živi sa svojom bakom Ramonom, ide u školu i voli mlijeko i kolačiće. I bio bi kao i svaki drugi dječak da nije jedne stvari: Nicanor vodi vlastitu školu, koju je osnovao kako bi pomogao drugoj djeci da se školuju. Njegova škola postoji već četiri godine.

Kada je Nicanor Quinteros napunio devet godina, pitao je baku da li može da izgradi školu pored njihove kuće. Neka djeca u njegovom susjedstvu nisu mogla ići u školu jer nisu imali novca za plaćanje prijevoza ili čak cipele za šetnju tamo, a neki su čak bili i beskućnici. Nicanorova baka je rado pristupila toj ideji i zajedno su je počeli pretvarati u stvarnost.

U dvorištu svoje kuće, u četvrti “Las Piedritas” u Pocitu, San Juan, Argentina, Nicanor i njegova baka su izgradili školu pod nazivom “Patria y Unidad.” Koristili su platna i štapove kako bi napravili učionice, kutije od voća koje im služe kao stolovi i stolice, te stare teke u kojima učenici mogu da pišu.

Od tada su prošle četiri godine, a uz pomoć komšija i ljubaznih ljudi, Nicanor je uspio izgraditi još 2 učionice, ormariće, tablu, malu biblioteku i zvono koje zvoni u vrijeme odmora. Neki od profesora su njegove kolege iz razreda, a Nicanor čak ima svoju direktorsku kancelariju.

Djeca “Las Piedritasa” su veoma posvećena i odlučna u svom školovanju i uvek kucaju na vrata direktora prije škole kako bi ga obavijestili da su stigli. Škola ima 36 učenika, i jasno je da Nicanor služi kao inspiracija kada je u pitanju učenje. “To mi je pomoglo da prođem svoj razred, sada sam u trećem razredu”, kaže jedan od Nicanorovih učenika.

Međutim, ovo nisu jedine Nicanorove dobre zasluge. Svakog dana biciklom putuje 4 km kako bi došao do svoje škole. Nicanor čini sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao djeci u učenju, a ponekad čak i navečer vodi časove za one koji ih ne mogu pohađati u regularnom vremenu. Pored toga, on štedi novac iz svog dodatka kako bi svojim učenicima pružio čaj i kolačiće.

Kada je guverner San Juana otišao da se sretne sa Nikanorom, rekao je: “Nismo mogli vjerovati da imamo jednog heroja ovdje u Pocitu“. I apsolutno je u pravu. Nicanor Quinteros je inspirisao mnoge ljude, ne samo u Argentini, već i širom svijeta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x