20 miliona KM “odnesu” političke partije iz budžeta BiH

Podijelite ovaj članak:

Procjenjuje se da političke stranke u Bosni i Hercegovini godišnje iz budžeta svih nivoa vlasti iscrpe oko 20 miliona maraka. Najviše novca dobiju iz enitetskih budžeta, a njihov rad finansiraju čak i lokalne zajednice. Zenica, Visoko, Ključ i Gornji Vakuf tu praksu su prekinuli.

Donji Vakuf je jedna od malobrojnih lokalnih zajednica iz Federacije koja više neće finansirati rad političkih stranaka iz budžeta. Uvjereni da se novac može i korisnije potrošiti, opštinska uprava odlučila je 25 hiljada maraka preusmjeriti studentima.

“Ako se pretvori u stipendije, to je 25 novih studenata. Prvo je razmišljanje moje bilo da potrošimo pare u pametnije svrhe, je li to infrasturktura, stipendiranje studenata, kultura, sport, jer i ja mislim da je to kvalitetnije nego finansirati političke partije”, kaže načelnik opštine Donji Vakuf Huso Sušić.

Građani pozitivnim ocjenjuju ovaj potez, ali tek manji broj njih vjeruje da će i druge opštine i gradovi slijediti ovaj primjer.

Za razliku od lokalnih zajednica, ukidanje finansiranja političkim strankama na višim nivoima vlasti, entitetskom i državnom nije moguće. U Transparency internationalu tvrde da više od finansiranja zabrinjava što nema kontrole potrošenog.

“Da li se svrsishodno troše, da li se troše u ono za šta su namijenjena je li ili postoje sada tu i neki drugi vidovi trškova koji možda nisu niti zakoniti ili odlazi u ruke pojedinaca kojima ne bi trebale odlaziti. Imali smo već dosta primjera sa političkim strankama na koji način su se zloupotrebljavala sredstva”, ističe Ivana Korajlić iz ove organizacije.

Dok javnost hvali smjelost i socijalnu osjetljivost lokalnih zajednica koje su uskratile novac političkim strankama, neki njihov potez smatraju populizmom, zato što to nije trajno rješenje i što svaka nova vlast uglavnom prvo poništi odluke svojih prethodnika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x