Veles – BH brend mlade magistre farmacije

Podijelite ovaj članak:

Irma Tica-Alić, po struci magistra farmacije, nedavno je u Sarajevu pokrenula vlastiti brend Veles, kojeg vam predstavljamo u okviru naše kampanje promovisanja ženskog poduzetništva.

“Oduvijek sam željela eksperimentisati u laboratoriji i raditi na inovativnim formulama. Iz tog razloga sam upisala i završila Farmaceutski fakultet u Sarajevu. Ljubav prema ljekovitom bilju i farmaciji stopila se u jednu zajedničku strast koja je odredila moj početak izrade prirodnih kozmetičkih preparate. Tako sam počela raditi na ideji izrade prirodne kozmetike”, objašnjava nam Irma na početku našeg razgovora.

Iza svakog proizvoda kojeg danas koristimo, stoji veliki trud i mnogo pokušaja dobijanja savršene formulacije:

“Prve pokušaje praktične primjene znanja iz oblasti farmacije i formulisanja receptura izvodila sam u stanu eksperimentišući sa raznim biljnim i eteričnim uljima. Nakon izrade prve kreme za njegu lica, interes za formulisanjem proizvoda za njegu kože je samo rastao. Nakon toga, uslijedilo je formulisanje seruma za njegu lica, pilinga, balzama za usne, kao i proizvoda za njegu tijela, poput maslaca za tijelo, suhog ulja, anticelulitnog ulja… Svoje prirodne ručno rađene kozmetičke proizvode poklanjala sam prijateljicama, te nakon njihovog oduševljenja odlučila sam se na naredni korak a to je pokretanja vlastitog biznisa. Tako je ideja o formulisanju prirodnih kozmetičkih proizvoda prerasla u brend Veles“, prisjeća se.

Ono što Veles proizvode razlikuje od ostale prirodne kozmetike je to što su kreirani bez suvišnih dodataka, kako bi se minimizirala mogućnost alergijskih reakcija, dok s druge strane vrlo učinkoviti zbog inovativnih aktivnih sastojaka koji ciljano djeluju na određene potrebe kože.

“Veles prirodni kozmetički proizvodi ne sadrže sintetičke boje, mirise i konzervanse, silikone, parafin i druge derivate mineralnog ulja. Ove sirovine ne samo da su lošeg kvaliteta, već su mnoge dokazano štetne po zdravlje (kancerogeni) i izazivaju hronične kožne bolesti. Sirovine korištene za formulisanje Veles kozmetičkih proizvoda birane su na osnovu viskog kvaliteta i neškodljivosti proizvoda na zdravlje čovjeka i okoliša. Niti jedan sastojak koji koristimo u formulisanju Veles proizvoda, kao ni krajnji proizvod nije testiran na životinjama. U procesu konzerviranja proizvoda koristi se prirodni konzervans u koncentracijama koje su u skladu sa EU regulativom o upotrebi konzervanasa u kozmetičkim proizvodima. U izradi emulzija koriste se emulgatori koji ispunjavaju stroge zahtjeve prirodne kozmetike. Pažljivo birani aktivni biljni sastojci kao i primjena najnovijih naučnih otkrića u izradi proizvoda, čine Veles prirodnu kozmetiku inovativnom i veoma prijatnom za upotrebu na koži.”, ponosno ističe osnivačica.

Kada su u pitanju sirovine, kao i sama ambalaža koju koriste, vode računa o tome da se iste nabavljaju od domaćih dobavljača:

“Nabavka sirovina, ambalaže i repromaterijala uglavnom se vrši od domaćih dobavljača a svi repromaterijali koji se koriste u proizvodnom procesu su razgradivi, ekološki prihvatljivi i u skladu sa zakonima o zaštiti prirode. Sirovine korištene za formulisanje Veles kozmetičkih proizvoda birane su na osnovu viskog kvaliteta i neškodljivosti proizvoda na zdravlje čovjeka i okoliša. Niti jedan sastojak koji koristimo u formulisanju Veles proizvoda, kao ni krajnji proizvod nije testiran na životinjama. U procesu konzerviranja proizvoda koristi se prirodni konzervans u koncentracijama koje su u skladu sa EU regulativom o upotrebi konzervanasa u kozmetičkim proizvodima. U izradi emulzija koriste se emulgatori koji ispunjavaju stroge zahtjeve prirodne kozmetike”, ističe.

Što se tiče samog asortimana, u ponudi trenutno imaju 11 prirodnih proizvoda za njegu lica i tijela, sa tendencijom na više:

“Svilenkaste teksture i blagog mirisa, kreme duboko vlaže i hidratiziraju sve vrste kože, ujednačuju ten i zaglađuju kožu, čineći je blistavijom. Čarobna hijaluronska kiselina je neizbježan sastojak Veles luksuznih prirodnih krema. Vrijedno radi svoj posao dajući koži vlažnost, čvrstoću i gipkost.

Neodoljiva gelasta tekstura Tara gel pilinga obogaćena je najfinijim mljevenim košticama marelice i masline koje uklanjaju nakupljene mrtve ćelije kože i sve površinske nečistoće, čineći površinu kože glatkom i nježnom. Gel crvene alge potiče stvaranje kolagena, smanjuje bore i povećava elastičnost kože i ima antimikrobno i regenerativno djelovanje. Djelovanje upotpunjuje aloe vera koje smanjuju svrbež, hladi i popravlja tonus kože.

Bezvremenska kraljica ljepote, kadulja krasi Tara serum svojim mirisnim notama. U serum su dodane i hranjive materije poput pantenola, aloe vere i niacinamida.

Balzam za usne, izrađen po recepturi sa visokim udjelom shea buttera i hladno prešanog ulja jojobe koje savršeno hidrira i njeguje osjetljivu kožu usana.

Himalayan piling za tijelo nježno uklanja mrtve ćelije kože, potiče mikrocirkulaciju, regeneraciju i dobar je dodatak anticelulitnom programu.

Anticelulitno ulje prodire duboko u kožu, te razgrađuje tvrdokorne nakupine celulita i spriječava nastanak novog celulita. Potiče prokrvljenost kože, aktivira lipolizu i pomaže u izlučivanju vode i toksina iz kože.

Mlijeko za čišćenje je proizvod koji nježno uklanja nečistoće i šminku, njeguje, umiruje i osvježava kožu. Obogaćeno biljnim uljima badema, lješnjaka i uljem sjemenki grožđa.

Serum za njegu područja oko očiju, svilenkaste teksture pruža njegu za nježno područje oko očiju. Retinyl palmitat u kombinaciji sa vitaminom E učinkovito ublažava bore i odgađa njihov nastanak. Biljna, hladno prešana ulja zaokružuju popis sastojaka, čineći duboko hidratantnu formulu.

Maslac za tijelo sadrži ulje sjemenki grožđa, badem i baobab koji pomažu umiriti suhu kožu, dok hranjivi karite (shea) maslac i cacao maslac ostavljaju kožu mekom i glatkom.

Luksuzno revitalizirajuće Suho ulje njeguje, obnavlja i uljepšava kožu lica i tijela te kosu. Njegova prirodna hidratantna svojstva čine ga bitnim dijelom prirodne rutine njege kože”, ukratko nam Irma objašnjava i dodaje da se svi Veles proizvodi mogu pronaći putem web shop-a, te preko Orea Bazaar i Kupina platforme.

Za kraj našeg razgovora, Irma ističe i to na šta je posebno ponosna kada je njen brend u pitanju:

“Posebno smo ponosni na tim stručnih i mladih ljudi koji razvijaju formulacije kao spoj stručnih znanja i pomno biranih aktivnih sastojaka koji ciljano djeluju na određene potrebe kože.

Koža je dio nas kao i našeg životnog stila, dio našeg cjelokupnog zdravlja, a Veles je brend koji u potpunosti razumije važnost brige o koži. Dobro izgrađena rutina njege svakako utiče na zdrav izgled kože. Ali, prije same njege izuzetno je važno da razumijemo kako ona funkcioniše, da upoznamo različite tipove i stanja kože te na samom kraju kreiramo formulaciju čiji je zadatak da našu kožu učini zdravom, lijepom i njegovanom.

Na samom kraju, dodala bih da Veles luksuzne formulacije su pravljene ručno u malim serijama sa puno pažnje i ljubavi. Potrebe naših kupaca su na prvom mjestu i njihovo zadovoljstvo je naša najveća nagrada.

Naš cilj je stvarati luksuznu kozmetiku pažljivo birajući prirodne i efikasne sastojke. Vjerujemo da se u skladu s prirodom postiže najbolja njega kože kao najvećeg organa ljudskog tijela, instrumenta kojim se predstavljamo zajednici”, zaključuje naš razgovor.

Razgovarala: Azra Mahmutović/Foto: Privatni arhiv

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x