SUD Evropske Unije: Dozvoljeno je Kompanijama da zabrane nošenje hidžaba!

Podijelite ovaj članak:

Presuda je uslijedila nakon što se žena kojoj je rečeno da ne može imati pokrivenu glavu kad se prijavljivala za šestosedmičnu praksu u belgijskoj kompaniji obratila sudu.

Kompanije u Evropskoj uniji mogu zabraniti nošenje marama dok je to opća zabrana koja ne diskriminira zaposlenice, objavio je najviši evropski sud kao najnoviju presudu o pitanju koje dijeli Evropu godinama.

Slučaj se tiče muslimanke kojoj je rečeno da ne može imati pokrivenu glavu kad se prijavljivala za šestosedmičnu praksu u belgijskoj kompaniji.

Kompanija je saopćila da imaju pravilo o neutralnosti, što znači da u njihovim prostorima nije dopušteno pokrivati glavu, bilo da je riječ o kapi ili šalu.

Žena se obratila belgijskom sudu, koji je savjet zatražio od Suda EU-a, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Ne predstavlja direktnu diskriminaciju’

Sud EU-a sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da ne bi trebalo biti direktne diskriminacije u takvoj zabrani.

“Interno pravilo kompanije koje zabranjuje vidljivo nošenje vjerskih, filozofskih ili duhovnih znakova ne predstavlja direktnu diskriminaciju ako se primjenjuje na sve radnike na općenit i nediferenciran način”, rekle su sudije.

Sud EU-a je prošle godine rekao da kompanije iz Unije mogu zabraniti zaposlenicama da nose marame pod određenim uvjetima, ako to trebaju učiniti kako bi kupcima projicirali sliku neutralnosti.

U Njemačkoj se godinama raspravlja o zabrani nošenja marama za žene na poslu, uglavnom u odnosu na učiteljice u državnim školama i sudačke pripravnice.

Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska manjina u Evropi, zabranila je nošenje marama u državnim školama 2004. godine.

AL JAZEERA/Senzor.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x