Arijana Saračević-Helać: “Dragan Vikić je heroj Sarajeva i odbrane BiH”

Podijelite ovaj članak:

Priče Arijane Saračević-Helać o gradu pod opsadom obišle su svijet. Izvještavala je sa skoro svih ratišta opkoljenog Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dobitnica je Zlatnog ljiljana i Svjetske nagrade za hrabrost koja se dodjeljuje ratnim reporterima.

Autorica je dokumentarnog filma koji je posvećen Draganu Vikiću čija je premijera večeras u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo s početkom u 20:30 sati.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala je da film nije pogledao niko, osim nje, montažera i urednika dokumentarnog programa Federalne televizije.

Prisjetila se svojih novinarskih početaka o izvještavanju o specijalnoj jedinici MUP-a Republike BiH, Odredu policije “Bosna” čiji je prvi komandant bio Dragan Vikić.

“Redovno sam radila reportaže o Odredu specijalne policije “Bosna” kojim je komandovao Dragan Vikić. Sjećam se da sam za emisiju 60 minuta skoro svake godine radila o Vikiću prilog, tokom rata također… Kada sam došla u dokumentarni program, smatrala sam da ima vremena da se uradi dokumentarac o Vikiću pa sam radila neke druge priče”, kazala je Saračević-Helać.

Uoči novogodišnjih praznika 2016. godine javnost u Bosni i Hercegovini je bila šokirana podizanjem optužnice kojom se Vikić teretio za ratne zločine. On je tada rekao da su njegove ruke “čiste”, a u decembru prošle godine i Sud BiH je potvrdio njegovu nevinost.

Saračević-Helać kaže da je upravo ovaj, kako kaže, montirani proces bio okidač da krene u ovaj projekat. Čekala je pravosnažnu oslobađajuću presudu i dočekala je.

“Prije sedam godina kada se desio taj strašni, montirani proces Draganu Vikiću, tu sam rekla od tog momenta želim da radim taj film. Znali smo svi i svi znamo ko je Dragan Vikić, da je to heroj Sarajeva i odbrane Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim momcima.

Svi znamo da su ti momci toliko čisti, toliko hrabri i pošteni te da se želi staviti ljaga na sve to što su oni uradili. Znala sam da onog momenta kada bude pravosnažno oslobođen, da ću ući u taj posao.

To se i desilo. Bukvalno 2. decembra 2022. godine, kada je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin, ja sam se sa redakcijom dogovorila da počnem raditi na istraživanju i da snimamo film. Krenulo je sve 2. decembra 2022. godine i evo prije sedam dana smo završili dokumentarni film”, priča za naš portal novinarka FTV-a.

Otkrila nam je i da se bojala toga da fokus filma ne bude suđenje – nego lik i djelo Dragana Vikića, heroja Sarajeva.

“Zahvaljujem Sudu Bosne i Hercegovine, dostavili su mi materijal sa kompletnog suđenja, pregledala sam sav taj materijal. Ono čega sam se bojala i na što sam jako pazila je da mi suđenje ne bude fokus filma jer ipak, ono što treba da ostane za buduće generacije, a dokumentarni film je uvijek živ, jeste to da su Dragan Vikić i njegovi momci heroji. To je poruka filma“, kazala je napominjući da se film bavi i sportskom karijerom i predratnim životom komandanta Vikića.

Kako kaže, advokatica Adna Dobojlić, koja je zastupala Vikića, također je pristala da govori u filmu.

“Dragan Vikić je čovjek koji ne voli medije. Kada sam svom prijatelju rekla da želim da radim taj film, on je meni rekao: ‘Vikić ti sigurno neće govoriti’. I da nije pristao da govori, uradila bih film, ali to ne bi bilo to. Međutim, u svemu ovom mi je pomogla njegova advokatica Adna Dobojlić koja je uvijek imala vremena za mene, koja mi je puno stvari objasnila, koja je uvijek bila tu kad je meni trebalo. Čak je pristala da i ona govori u filmu”.

Saračević-Helać nam je kazala i da jedva čeka večerašnje reakcije na film, ali je poslala i poruku svim građanima BiH, posebno mladim generacijama.

“Ono što želim da poručim filmom, kada govorim o nekoj budućnosti za generacije koje dolaze, je da moraju cijeniti slobodu. Bosna i Hercegovina, bez obzira koliko danas bila jedna nepravedna država, koliko smo mi tužni u njoj i zaslužujemo bolje, mi ipak imamo slobodu. Tu slobodu donijeli su nam ovakvi momci”, zaključila je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Arijana Saračević-Helać.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x