Zeničani se prisjetili Bilinopoljske izjave kojom je nastavljen razvoj i postojanje Bosne

Podijelite ovaj članak:

Manifestacija je održana u parku Kulin bana pored stadiona Bilino Polje u Zenici gdje je izjava i potpisana i na mjestu gdje je postavljena i spomen ploča u čast Kulin bana.

Predsjednik Foruma građana Zenice Faruk Kadrić je kazao da već godinama dva puta godišnje obilježavaju dva datuma značajna za historiju naše države i to datume Bilinopoljske izjave i datum Povelje Kulin bana.

“Ove godine smo odlučili doraditi ovaj park kojeg smo otvorili prošle godine, a u kojem je 2003. godine postavljena spomen ploča našem Kulin banu. Izradili smo cvjetni otok, a s ovakvim događajima i sličnim, želimo potaknuti institucije da i dalje istražuju i izučavaju našu prošlost jer nam je država još uvijek u ofanzivi napada na osporavanju državotvornosti i integriteta”, kazao je Kadrić.

U planu je za 830. godišnjicu Povelje Kulin bana da u ovom parku bude postavljen artefakt, ploča velikog sudije Gradiše koja je pronađena na lokalitetu Podbrežja 1964. godine i repliku povelje.

 

“Jedino se u Zenici značajnije pridaje pažnja ovim veoma bitnim događajima za historiju naše države. Problem je u obrazovanju i s ovim upućujemo apel na raznim nivoima vlasti da se u nastavnim programima učenici, pa i studenti, više upoznavaju s našom prošlosti. Čak i Univerzitet u Zenici mora biti konkretniji i djelotvorniji kada je u pitanju naša prošlost”, dodao je Kadrić.

Učenici Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” s uposlenicima komunalnog preduzeća posadilo je cvijeće na cvjetnom otoku u parku, na mjestu gdje je 8. aprila 1203. godine potpisana povelja.

U sklopu današnje manifestacije predstavljeni su i pobjednički likovni i pjesnički radovi zeničkih osnovaca te je upriličen prigodan historijski čas.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x