Nepoznate osobe provalile i oskrnavile Crkvu Svete Trojice

Podijelite ovaj članak:

Nepoznate osobe su provalile u Crkvu Svete Trojice u selu Naklo kod Peći i oskrnavile je grafitima koji nose jasne poruke: “Allahu Ekber” i na albanskom “Uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimani su ovdje”, “Ne želimo crkve, želimo džamije… islam je jedina prava vjera”. Ovi grafiti ne samo da predstavljaju vandalizam, već nose i snažnu poruku koja potiče vjersku i etničku netoleranciju.

Ovaj incident se dogodio u osjetljivom periodu, nakon što su kosovske vlasti zabranile ulazak visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, čime su im onemogućili da služe liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, tradiciju koja se održava od 14. stoljeća. Eparhija raško-prizrenska je izrazila duboku zabrinutost zbog ovog događaja, ističući da se napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji kontinuirano događaju, a posljednjih mjeseci su postali učestaliji.

Crkva u Naklu, posvećena Svetoj Trojici, bila je spaljena tokom martovskih nereda 2004. godine, a obnova je započeta 2020. godine. Do 2004. godine u selu je živjelo 300 pravoslavnih Srba koji su pokrenuli inicijativu za obnovu. Osim fizičke obnove, postavlja se pitanje kako zaštititi ove objekte od daljnjih napada koji imaju jasnu etničku i vjersku pozadinu, piše Sandžak danas.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x