Sad nam recite, je li pismeniji ovaj Šećo ili akademik, Suad Kurtćehajić

Podijelite ovaj članak:

Šećo iz Kolašina je bio po svom priznanju nepismen, ali izuzetno svjestan svoje nacionalne pripadnosti (video)

✅ Šećo Kolić iz Kolašina, po sopstvenom priznanju nepismen, kako je u audio zapisu datinarom na 17. 07. 1935. g., pohranjenom i dostupnom u Biblioteci usmene literature Univerziteta Harvard zabilježio Milman Peri, harvardski naučnik i istraživač – znao je i nije imao nikakvu dilemu da je po nacionalnosti BOŠNJAK, bez obzira na državu u kojoj živi.

➡️ Šećo je bio nepismen, nije imao internet, Facebook, radio, TV, …

Govorio je, dakle, po ličnom osjećanju pripadnosti naciji u njegovu svijest ugrađenom iz porodične tradicije.

⁉️ Danas u eri pismenosti, interneta, široke dostupnosti informacija mnogi Bošnjaci imaju dilemu jesu li Bošnjaci ili je pak, još gore, nemaju dilemu već tvrde da nisu i sebe svrstavaju u neke postojeće ili nepostojeće nacije raskidajući na taj način viševjekovnu vertikalu nacionalnog identiteta i odričući se više vjekova stvarane istorije, kulture i tradicije.

🤔 Upravo je Šećova neizloženost internetu i drugim dostupnim izvorima lažno kreiranih informacija štitila Šećov nacionalni identitet.

Zaključak nije da se ne informišemo, obrazujemo i ne koristimo internet ali jeste da u vremenu agresivne izloženosti Bošnjaka nacionalnoj asimilaciji i dezorijentisanju moramo konstantno raditi na reafirmaciji nacionalne svijesti Bošnjaka da bismo svi, iz prve kao Šećo, znali odgovor na pitanje – što ste vi.

✏️ Izo Ć./Rožaje vijesti/

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zdravo, moje ime je Nira Shalom i želim sa svijetom podijeliti dobre vijesti o tome kako sam povratio svoju bivšu ljubav. Bio sam shrvan kada me je moja ljubav ostavila zbog druge djevojke prošlog mjeseca. Međutim, prijatelj me je upoznao sa Babom Waleom da Wisemanom, velikim glasnikom. Ispričao sam svoj problem Babi Waleu, objašnjavajući kako me je bivša ljubav napustila i kako mi je potreban posao u velikoj kompaniji. Uvjeravao me je da sam došla na pravo mjesto, gdje ću bez ikakvih nuspojava ostvariti željenu želju. Rekao mi je šta da radim, i nakon što sam slijedio njegove upute, moja ljubav me nazvala u naredna 2 dana, izvinjavajući se što me je prije ostavila. Nedelju dana kasnije, moja željena kompanija me pozvala na razgovor za poziciju supervizora. Oduševljena sam što ću sa svijetom podijeliti kako mi je Baba Wale pomogao da ispunim želju mog srca. Baba Wale je specijalista za sve vrste uroka i dobre magije. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć, kontaktirajte Baba Walea na [email protected] Whatsapp: +2348136951551 viber: +2348136951551
 Hvala kasnije!

Seco je bio dezorijentiran, pod uticajem rusko-staljinisticko-lenjinisticke skole, koja je nametnuta na Balkanu, a po kojoj se narod (NA-ROD – na ruskom familija, krvni srodnici, rod) i nacija pogresno poistovjecivala. I Srbi su bili SAMO narod (ruska rijec), odnosno, ethnos (isto znacenje, grcka rijec) – sve dok knjazevina Srbija nije bila priznata kao samostalna drzava na berlinskom kongresu 1878. Cim je to saznao, knjaz Milan je uzviknuo: “Eto, braco Srbi, i mi, od jucer, POSTADOSMO NACIJA!” Znaci – i Milan je razlikovao znacenje narod-nacija – da neko NE moze biti nacija dok mu drzava nije medjunarodno priznata kao suverena, samostalna. Dalje, NACIJA ima znacenje i nosioca suvereniteta u drzavi – a to je, nakon Francuske revolucije, kad je skinut francuski kralj, cijela populacija Francuske drzave je proglasena nosiocem suvereiteta – umjesto kralja! U danasnjim drustveno-pravno-poilitickim odnosima, odrednicama, internacionalnom pravu se cijela populacija jedne suverene, medjunarodno priznate drzave – zove – NACIJA: bosdnskohercegovacka (kolokvijalno bosanska), ili, u Srbiji – srpska, u Hrvatskoj – hrvatska, u Sjevernoj Makedoniji – makedonska (pazite! NIJE sjevernomakedonska – nego makedonska!), srnogorska itd. Na Kosovu, posto je ime drzave Kosovo, nacija je KOSOVSKA ( dakle, NIJE albanska!), ali je narodima , odnosno etnicitetima na Kosovu ime: Albanci, kosovski Srbi, bosnjaci, Torbesi, Goranci, Romi itd. Seco je, dakle, bio cuo za naciju Srbin – i on je razumio da i on ima naciju a ta nacija se zove – Bosnjak. Medjutim, formalno-pravno,politicko-socioloski, Seco je samo po etnicitetu bio Bosnjak – a naciju NIJE IMAO. Toliko o Seci – a nek’ Prof Kurtcehajic sam za sebe odgovori – pitajte ga.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x