Salata sa krompirom i jajima je savršen izbor za brz, ukusan i hranjiv obrok koji će vas zasititi i dati vam potrebnu energiju. Ovaj recept kombinira ukusne sastojke poput krompira, jaja, luka i svježeg bilja, stvarajući jelo koje će zadovoljiti sva vaša osjetila.
Sastojci:
- 4 velika jaja
- 4 srednje krompira
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- Sol i papar po ukusu
- 1/4 šalice majoneze (opciono)
- Svježi listovi salate za posluživanje
Upute:
- Skuhajte jaja: Stavite jaja u lonac, prekrijte hladnom vodom i stavite na štednjak. Pustite da voda proključa, a zatim smanjite vatru i kuhajte jaja 10-12 minuta. Nakon kuhanja, ohladite jaja u ledenoj vodi, ogulite ih i nasjeckajte na kolutove.
- Skuhajte krompire: Operite krompire i stavite ih u lonac s vodom. Kuhajte ih dok ne postanu mekani, ali ne previše mekani. Nakon kuhanja, ocijedite vodu i ostavite krompire da se ohlade prije rezanja na kockice.
- Pripremite dressing: U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, jabučni ocat, sitno nasjeckani crveni luk, peršin, sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
- Kombinirajte sastojke: U velikoj zdjeli kombinirajte kuhanu kockice krompira, nasjeckana jaja i dressing. Lagano promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno prelili preljevom.
- Poslužite: Poslužite salatu na svježim listovima zelene salate i uživajte u bogatom okusu i hranjivosti ovog jednostavnog obroka.
Savjeti:
- Dodajte malo majoneze u dressing za kremastiju teksturu, ako želite.
- Po želji, možete dodati i druge sastojke poput kiselih krastavaca, crnih maslina ili sitno nasjeckane celera za dodatnu teksturu i okus.
Ova salata sa krompirom i jajima je idealna kao lagani obrok ili prilog uz glavno jelo. Jednostavna je za pripremu, puna je hranjivih tvari i garantirano će zadovoljiti sva vaša nepca!